BiH
9

Dragan Čavić: Vlast ne smije da odbije pruženu ruku Evropske unije

Piše: G. D.
Dragan Čavić
Dragan Čavić
Lider Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić rekao je danas u Banjoj Luci da vlast u RS ne smije da odbije pruženu ruke Evropske Unije. Ukoliko se to, ipak, dogodi, naglasio je on, vlast će pokazati da ne radi u interesu građana.

"Zahtjevi ministara vanjskih poslova Velike Brijatnije i Njemačke Philipa Hammonda i Frank-Waltera Steinmeiera su bili jasni: politička pitanja ostaviti na stranu, a na sto staviti ekonomsko-socijalne probleme. Vjerujem da ćemo uskoro dobiti konačni oblik zajedničke izjave koju će potpisati svi nivoi vlasti u BiH, a onda je neophodno napraviti mehanizam koordinacije, jer bez njega će sve biti mrtvo slovo na papiru", smatra Čavić.

On je dodao da se na sastanku bh. političara sa Hammondom i Steinmeierom nije razgovaralo o prenosu nadležnosti, niti o promjeni dejtonskog Ustava BiH. Potpisivanje sporazuma omogućio bi BiH da dobije pristup IPA fondovima i da na svoj račun uknjiži 800 miliona KM.

"Trećina tih sredstava trebala bi da pripadne RS, tako da nema razloga da vlast u RS ovo ignoriše. Sva teška politička pitanja dolaze na red tek nakon što se osjeti poboljšanje u socijalnim i ekonomskim reformama. Izjava Predsjedništva BiH nije konačna, ona je ponuđena kao prijedlog svim parlamentarnim strankama da unesu svoje prijedloge", smatra Čavić.