BiH
11

Dragan Čavić: Ne možemo reći da je Tadić izgubio izbore, sve se može promijeniti

Piše: G. Dakić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Lider Demokratskog narodnog pokreta Dragan Čavić rekao je za Klix.ba da još uvijek niko u RS-u ne može da proglašava pobjedu i da bi svaki takav čin bez sumnje predstavljao pravljenje računa bez krčmara.

"Ne možemo reći da je Ognjen Tadić izgubio izbore. Kako možemo to reći kada će završni rezultati biti objavljeni tek kroz dvije sedmice? Do tada sve može da se promijeni. Niko neće mirno prihvatiti gubljenje izbora i ne znam zašto ljudi imaju potrebu da unaprijed nekoga proglašavaju pobjednikom", rekao je Čavić.

Glasovi iz dijaspore mogu donijeti promjenu

On dodaje da jedan posto neprebrojanih glasačkih mjesta može da promijeni sve. Takođe podsjeća na 24.000 glasova koji dolaze iz dijaspore.

"Sa 83 posto prebrojanih glasova koalicija 'Domovina0 ima četiri mandata u Narodnoj skupštini RS. Ostalo je još 15.000 glasova i prema mojim saznanjima, dobar dio tih glasova otići će upravo njima. To znači da će oni ići na pet ili šest mandata u NS RS. Što opet znači da će ih neko dobiti manje. Prema trenutnom poretku stvari koalicija SNSD-DNS-SP ima 43 poslanika i skupštinsku većinu, ali vrlo lako bi mogli ostati bez te većine", ističe Čavić.

Da li će do toga zaista i doći zavisit će, kako kaže Čavić, od konačnog broja Hrvata koji će ući u NS RS, od nedostajućih poslanika sa kompenzacijske liste, glasova u odsustvu i koalicije "Domovina".

"Svi zaboravljaju da CIK ima zakonsku obavezu da u roku od 30 dana objavi zvanične rezultate. Jedino što ja zamjeram Centralnoj izbornoj komisiji je neažurnost web sitea. Nevjerovatno je da na siteu CIK-a tri dana stoje isti rezultati za NS RS na području Banje Luke", kaže Čavić.

"Vlastima nisu pomogli još samo apostoli Petar i Pavle"

On navodi da je NDP pokraden u izbornoj jedinici devet. Prema njegovim tvrdnjama, Socijalistička partija je u toj izbornoj jedinici preko noći dobila 4.480 glasova, a NDP 4.256.

"Naši izvještaji iz svih 13 opština izborne jedinice pokazuju da je NDP dobio 4.451 glas, a SP 4.061 glas. Kako je moguće da je SP dobila više glasova nego što ima zapisnika s njihovim glasovima? To je očigledno pogrešan unos i mi nećemo dozvoliti da se čista pobjeda NDP-a nečijim nemarom ili namjerom pretvori u naš poraz. Prema našim saznanjima, glasovi iz Gacka su se dva puta unosili i zato socijalisti imaju toliki broj glasova", rekao je Čavić.

On se osvrnuo i na saznanja SDS-a o pronađenim popunjenim glasačkim listićima kod Prijedora i u Banjoj Luci, tvrdeći da takve stvari mogu uticati na konačni ishod izbora.

"Opozicija je uradila koliko je mogla. Njeni resursi su bili daleko slabiji i siromašniji od resursa koje je imala koalicija SNSD-DNS-SP. Vlastima nisu pomogli još samo apostoli Petar i Pavle! Što se NDP-a tiče - ovo je bila borba između Davida i Golijata. Socijalistička partija i NDP će, kako stvari sada stoje, imati po pet poslanika u NS RS, a naš rezultat bi bio daleko veći da smo imali njihove resurse. Većini birača, koji nisu ni izašli na izbore, politika se ogadila. Oni žive uvjereni da nemaju za koga da glasaju", smatra Čavić.