Naša posla
291

Doza koja život znači: Dok regija vakciniše i naručuje na sve strane, BiH čeka milostinju

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon velike borbe s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa radikalnim i manje restriktivnim mjerama koje su danas manje-više postale tzv. nova normalnost, svijet se posljednjih mjeseci okrenuo trci u nabavci vakcine.

Trenutno u svijetu imamo odobrenu vakcinu Pfizera i BioNTecha kojom se već uveliko imuniziraju stanovnici Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, zemalja članica Evropske unije, Australije te zemlje arapskog svijeta. Jučer je i Modernina vakcina dobila odobrenje za upotrebu u EU, a u nekim zemljama i Oksfordska (AstraZeneca). Njihova masovnija odobrenja i upotreba se očekuju u narednim sedmicama.

U našem okruženju u najboljoj poziciji je Hrvatska koja je već 27. decembra počela imunizaciju. Hrvatska i na ovaj način koristi benefite članstva u Evropskoj uniji.

Ugovorili su ukupno 5,9 miliona doza vakcine, a nakon Pfizera očekuju pošiljke Moderne i AstraZenece. Od AstraZenece je naručeno 3,6 miliona doza, ali je zbog ogromnog zanimanja i drugih zemalja EU Hrvatska dobila 2,7 miliona doza. 900.000 doza naručeno je od Johnson & Johnsona, po milion od Pfizera i Moderne, a 300.000 doza od CureVaca.

Krajnji plan Hrvatske je vakcinisanje 70 posto stanovništva, ali na početku su prioritet korisnici domova za starije, nemoćne i odrasle s invaliditetom, radnici u domovima, zdravstveni radnici te dobne skupine od 65 do 80 i više godina.

Srbija je, prema izjavama najviših zvaničnika, pored mehanizama dogovarala direktne nabavke sa Pfizerom, Modernom, Astrazenecom, kineskim Sinovacom i ruskim Sputnjikom. Interesantno, Srbija je počela vakcinaciju i prije svih zemalja EU s obzirom na to da je krajem decembra dobila dobili prvih pet hiljada doza Pfizerove vakcine, a već 24. decembra počeli su vakcinaciju.

Direktnim sporazumom s Pfizerom Srbija ovog mjeseca očekuje ukupno 21 hiljadu doza vakcine, a kroz COVAX mehanizam osigurali su 1,8 miliona doza, a počeli su i upotrebu ruske vakcine koje je stiglo 2.400 doza. Vlasti najavljuju da će u drugoj polovini januara stići velika količina ruske vakcine Sputnjik V - 500.000 doza, kao i velike količine kineske vakcine.

Kod Crnogoraca je situacija slična kao u BiH s obzirom na to da kontingente vakcina očekuju do kraja prvog kvartala 2021. godine, a to je april. I Crna Gora je u COVAX mehanizmu putem kojeg očekuje blizu 250 hiljada doza za 20 posto stanovništva.

Kosovo je prekjučer saopćilo da je pored COVAX-a (360.000 doza) sklopilo direktan ugovor s kompanijama Pfizer i BioNTech za kupovinu 500.000 doza vakcina, što će ukupno biti dovoljno za imunizaciju skoro polovine kosovskog stanovništva.

Albanci čekaju prvu dostavu vakcina u januaru i februaru, a također imaju ugovoren aranžman s COVAX-om za vakcinaciju skoro 600 hiljada stanovnika. Kako navode mediji, EU će "pogurati" Albaniju dodatnom pošiljkom jer spada u zemlje sa srednjim prihodima. Također, Albanci pregovaraju i o direktnim nabavkama od Pfizera, Moderne i AstraZenece.

Dolazak vakcina u Sjevernu Makedoniju se planira sa svih strana, pa su tako prvobitno ušli u COVAX i EU mehanizam. Također su se oslonili i na Bugarsku koja im je obećala dio svojih zaliha, a ministar zdravlja Venko Filipče je kazao da će Sjeverna Makedonija pokušati dogovoriti i direktnu kupovinu od kompanija koje proizvode vakcinu protiv koronavirusa.

I dok države zapadnije od BiH uveliko vakcinišu stanovništvo, ali u našem regionu i uveliko provode kampanju s ciljem što većeg broja imuniziranih stanovnika, naša država je odlučila da bez mnogo napora učestvuje u nabavci i strpi se do proljeća na prvu vakcinu.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, priključili smo se COVAX-u i jedva "upali" u EU mehanizam. Danas, sedmog januara, ne znamo ni koje vakcine ćemo dobiti ni kada će tačno stići, kao ni u kojim količinama. BiH je zvanično naručila 2.124.000 doza vakcine, što je namijenjeno za 20 posto stanovništva.

I dalje u zraku visi pitanje šta nakon tih vakcina s obzirom na to da se državne i entitetske vlasti još nisu odlučile ići paralelno u direktne sporazume s proizvođačem vakcina ili državama. I dok se špekuliše da zakoni ne dozvoljavaju direktnu nabavku, mnoge države svijeta i našeg okruženja pored COVAX i EU mehanizma uveliko kupuju.

Evropska komisija je 28. decembra usvojila paket od 70 miliona eura u okviru IPA II koji će biti distribuiran u vidu garancija i omogućiti zemljama Zapadnog Balkana da kupe određeni broj doza vakcina iz kontingenta EU. Pri tome će pojedine članice dijeliti dio svojih unaprijed dodijeljenih doza. Do sada su u EU odobrene samo vakcine Pfizera i BioNTecha te Moderne.