Negativa(c) dana
0

Dosadno vam je? Izvadite neki dokument

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Bosna i Hercegovina je komplikovana zemlja u svakom mogućem segmentu i to je jasno kao dan. Jasno je kao dan i da su šanse da se takva situacija promijeni manje od makovog zrna.

Koliko puta ste otišli izvaditi najobičniji dokument, potvrdu bilo šta, a uspjeli ste od huje izvaditi jedino vlastitu kosu zajedno sa korijenom.

Šta sa rođenima u gradovima čija su imena izbrisana?

"Mi nismo nadležni." "Probajte u kancelariji pored" ili "Pauza", rečenice su na koje je svako barem jednom čuo u svom kratkom ili dugom životu pokušavajući se uhvatiti u koštac sa raljama beskrajne i neefikasne administracije u našoj zemlji.

Mnogi su se sociolozi bavili fenomenom birokratije, ali sumnjamo da su ikad imali priliku vidjeti išta slično ovome što danas postoji u našoj zemlji. Neusklađenost propisa na svim mogućim nivoima, sporost i tromost administrativnih radnika samo su dio širokog spektra birokratskog oružja koje će vas potući do malih nogu.

O tome svjedoči i slučaj naše čitateljke koja ne može promijeniti mjesto prebivališta i izvaditi nove dokumente i pasoš, jer su imena u rodnom listu i bazi podataka CIPS-a različita. A grad isti.

Na njenu sreću, neko se od nadležnih uspio počešati po g(lavi) i odlučiti da ispravi grešku i barem nekome olakša život. Ostalima neka su Allah, Isus i Krishna na pomoći.