U raljama administracije
1

Šta sa rođenima u gradovima čija su imena izbrisana?

Piše: A. Karadža
Građani Bosne i Hercegovine već neko vrijeme mogu izvaditi novi, biometrijski pasoš, koji im omogućava putovanje bez viza u zemlje Šengena, ali to ne znači da su problemi sa izdavanjem pasoša prestali za sve naše građane.

U okviru rubrike Građani pitaju, Sarajevo-x.com odgovara obratila nam se čitateljka A. K.(podaci poznati redakciji) iz Novog Grada (Bosanski Novi) sa problemom vezanim sa promjenom mjesta prebivališta, koji joj je onemogućio dobijanje novog pasoša u Sarajevu, gdje trenutno boravi.

Nemoguća misija

"Ja sam rođena u Bosanskom Novom, koji se sada zove Novi Grad. Bila sam u opštini Novi Grad Sarajevo i htjela sam da promijenim mjesto prebivališta, ali to nije bilo moguće. Opština Bosanski Novi/Novi Grad je uvođenjem novog rodnog lista, od 1. septembra 2010. svim njenim sugrađanima promijenila mjesto rođenja u Novi Grad, bez dodavanja Bosanski Novi, a to mjesto ne postoji u CIPS-ovoj bazi podataka. Tako da ako želite negdje osim u Novom izvaditi ličnu kartu ili pasoš to nije moguće", požalila se naša čitateljka.

Ona je dodala da sada čeka na vađenje dokumenata jer ne zna da li da čeka odluku CIPS-a ili da matični ured opštine Novi Grad izda rodni list u kojem piše da je rođena u Bosanskom Novom/Novom Gradu.

IDDEEA nenadležna

Odgovor smo potražili u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), a glasnogovornica Amila Opardija uputila nas je objašnjenje na web-stranici u kojem se navodi da Agencija nije nadležna za određivanje naziva naseljenih mjesta.

"Građani se za sve nejasnoće u vezi sa provođenjem upravnih postupaka oko izdavanja ličnih dokumenata, kao i za nejasnoće oko naziva naseljenih mjesta mogu obratiti nadležnoj organizacionoj jedinici kantonalnih MUP-ova te MUP-u Republike Srpske u mjestu prebivališta i pokrenuti procedure u skladu sa zakonom", navodi se u obavještenju objavljenom na stranici Agencije. Rješenje na pomolu

Razgovarali smo i sa nadležnim osobama iz Odjeljenja za putne isprave MUP-a Kantona Sarajevo, u kojem su nam rekli da su svjesni postajanja problema, ali da ne mogu ništa uraditi, jer Novi Grad ne postoji u CIPS-ovoj bazi podataka.

Nije nam preostalo ništa treće osim da kontaktiramo opštinu Novi Grad (nekadašnji Bosanski Novi) i pitamo ih kako će ovaj problem biti riješen. Tamo su, nasreću, čuli dobre vijesti.

Prema riječima načelnika odjeljenja za opštu upravu opštine Novi Grad Ljubana Kneževića, oni će već sutra (utorak) uputiti IDEEA-i zahtjev za usklađivanjem naziva u bazi podataka sa podacima iz rodnog lista, a implementaciju zahtjeva očekuju do kraja sedmice, čime bi administrativna zavrzlama konačno bila riješena.