BiH
304

Doprinos svjetskom miru: BiH u svijet poslala 1.000 vojnika, od čega su 34 žene

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovinu u Rajlovcu kod Sarajeva danas je održano svečano postrojavanje povodom obilježavanja 15 godina učešća OSBiH u međunarodnim mirovnim misijama.

U 15 godina mirovnih misija Bosna i Hercegovina je u svijet poslala više od 1.000 vojnika i časnika, među kojima su 34 žene. Također, OSBiH nisu pretrpjele nijednu žrtvu za vrijeme misija u nestabilnim područjima.

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš pozdravila je okupljene vojnike koji su dali svoj doprinos svjetskom miru kroz misije u Africi i Aziji.

"Današnja godišnjica je rezultat misija koje pokazuju našu opredijeljenost za učešće u međunarodnom naporu za zaustavljanje sukoba i uspostavljanje stabilnosti u kriznim područjima. Bosna i Hercegovina pokazuje svoju odgovornost kao članica Ujedinjenih nacija", rekla je Pendeš.

Generalmajor Dragan Vuković podsjetio je na korijene mirovnih misija OSBiH koji se začeti u entitetskim vojskama 2001. godine

"Tada su naši prvi vojni posmatrači otišli u Eritreju, Etiopiju, Kongo i Mali. Svi naši vojni posmatrači koji su bili na afričkom tlu uspješno su obavljali zadatke u vrlo teškom okruženju. Nakon uspostavljanja Oružanih snaga BiH uputili smo jedinicu u Irak, gdje su naši specijalisti pokazali veliko znanje, umijeće i sposobnost da mogu izvršavati izuzetno kompleksne zadatke. Tamo smo poslali i pješadijsku jedinicu koja je razvila nove vještine, nakon čega je uslijedilo slanje jedinica u Afganistan", rekao je Vuković dodavši da su vojnici pokazali kako su dosta toga dobrog naučili te da i oni mogu biti učitelji.

Generalpukovnik Ante Jeleč prisutnima je rekao da je postrojavanje prilika za prisjećanje na momke i djevojke koji su u odorama BiH sprovodili misije očuvanja mira u svijetu.

"Hvala svima onima koji su učestvovali u misijama UN-a, a posebno hvala onima koji više nisu pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine", zaključio je Jeleč.

Jedna od pripadnica Oružanih snaga BiH koja je učestvovala u mirovnoj misiji je i Marija Miličević koja je svoj doprinos dala u Afganistanu.

"Bila sam pripadnica druge rotacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Afganistanu. Čast mi je i ponos što sam dobila priliku da budem u jednoj takvoj misiji gdje sam sarađivala sa vojnicima Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Danske. Imali smo priliku da sarađujemo sa afganistanskom policijom i vojskom, kao i sa civilnim stanovništvom Afganistana", ispričala je Miličević.