Vlada BiH
0

Donesena odluka o provođenju regulatorne reforme

SRNA
Vlada Federacije BiH /FBiH/ donijela je danas Odluku o provođenju druge faze Regulatorne reforme u FBiH koja obuhvata analizu i pojednostavljivanje administrativnih postupaka.

U sklopu Projekta treba izvršiti popis administrativnih preporuka i analiza najkasnije do 15. januara 2010. godine i prvi set preporuka za pojednostavljivanje administarativnih postupaka koje će Centralnom koordinacionom tijelu biti dostavljen najkasnije do 31. marta naredne godine.

Druga faza Regulatorne reforme u FBiH provodi se u okviru Sporazuma o saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom iz grupacije Svjetske banke, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Na sjednici je donesena Uredba kojom se, privremeno, do donošenja zakona iz ove oblasti, uređuju uslovi skladištenja, osiguranja, nabavke i prodaje, obnavljanja federalnih robnih rezervi, intervencije na domaćem tržištu, prava i obaveze Federalne direkcije robnih rezervi, kao i nadzor nad federalnim robnim rezervama.

Propisano je da će Vlada FBiH, na prijedlog Federalne direkcije robnih rezervi, odrediti skladišni prostor, koji mora zadovoljavati potrebne uslove za skladištenje.

Vlada FBiH je donijela Odluku o davanju saglasnosti za zaključivanje Sporazuma o razvoju distributivne gasne mreže u Srednjobosanskom kantonu Vlade FBiH i Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/.

Sporazumom je obuhvaćena gasifikacija Busovače, Viteza, Travnika i Novog Travnika u dužini od 40 kilometara, navodi se u saopštenju.  
Ministri su razmatrali i dosadašnje provođenje stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Prezentovan je Program mjera na makroekonomskom i fiskalnom planu, čije će provođenje biti praćeno kroz kvartalne preglede, kvantitativne kriterije izvršenja i strukturalne odrednice.

Federalno Ministarstvo finansija uputilo je danas Vladi FBiH rebalans budžeta za ovu godinu, dodaje se u saopštenju.