Sjednica Vlade FBiH
0

Razmatran Prednacrt zakona o partnerstvu

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlada Federacije BiH /FBiH/ razmatrala je danas Prednacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu /JPP/, kojim se uređuju predmet, načela, način, uslovi i nadležnosti u ovoj oblasti, kao i postupak predlaganja, odobravanja i provođenja projekta.

Cilj prednacrta ovog zakona je stvaranje transparentnog, nediskriminatorskog i jasnog pravnog okvira za utvrđivanje uslova pod kojima domaća i inostrana pravna lica mogu investirati, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Federalna vlada usvojila je bilans energetskih potreba FBiH u ovoj godini, koji je sačinilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

U ovoj godini je planirana proizvodnja uglja od 7,011 miliona tona u odnosu na 6,75 miliona tona ostvarenih u prošloj godini.

Elektroenergetskim bilansom je u ovoj godini planirana ukupna proizvodnja električne energije od 8,297 gigavata, a potrošnja na području FBiH na nivou od 8,471 gigavata.

Bilansom naftnih derivata je u ovoj godini planiran uvoz od 700 hiljada tona, te obezbjeđivanje još 200 hiljada tona iz Rafinerije nafte Brod.

Dinamika snabdijevanja će zavisiti o zahtjevima domaćeg tržišta i odnosa na svjetskom tržištu, a planom se treba obezbjediti uredno snabdijevanje tržišta naftnim derivatima.   
Vlada FBiH usvojila je danas Izvještaj o provođenju prve faze Projekta regulatorne reforme koja se odnosi na poboljšanje efikasnosti rada inspekcija na terenu kroz određena prilagođavanja relevantnih postojećih zakonskih normi koje predstavljaju smetnju u radu inspekcija i omogućavaju nelojalnu konkurenciju. 

Najčešći problemi sa kojima se susreću zaposleni u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove odnose se na primjenu zakona u vezi sa izricanjem kazni i mjera definisanih Zakonom o prekršajima FBiH, navodi se u saopštenju.

Vlada FBiH je zaključila da će Izvještaj o stanju i aktivnostima u Razvojnoj banci FBiH dostaviti Parlamentu FBiH.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH razmatraće na sutrašnjoj sjednici u Sarajevu Informaciju o radu i poslovanju Razvojne banke FBiH.