Vijeće ministara BiH
1

Donesen pravilnik o mikrobiološkim kriterijima za hranu

FENA
Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH, na jučerašnjoj sjednici donijelo Pravilnik o mikrobiološkim kriterijima za hranu, koji je usklađen s Uredbom EC br. 2073/2005, priopćeno je danas iz spomenute Agencije.

Tim pravilnikom utvrđuju se mikrobiološki kriteriji za određene mikroorganizme u hrani kao i provedbena pravila koje subjekti u poslovanju s hranom moraju poštivati prilikom primjene općih i posebnih higijenskih zahtjeva u skladu s članom 5. Pravilnika o higijeni hrane, a koja su zasnovana na analizi opasnosti kritičnih kontrolnih točaka.

"Nadležni organi utvrđuju usklađenost s odredbama i kriterijima koji su propisani u spomenutom pravilniku u skladu s Pravilnikom o službenim kontrolama koje se provode radi verifikacije postupanja u skladu s odredbama propisa o hrani i hrani za životinje te propisa o zdravlju i dobrobiti životinja, ne dovodeći u pitanje pravo nadležnih organa na poduzimanje dodatnog uzorkovanja i ispitivanja u svrhu određivanja i mjerenja drugih mikroorganizama, njihovih toksina ili metabolita, bilo kao potvrdu procesa za hranu za koju se sumnja da nije sigurna ili u postupku analize rizika", navodi se u priopćenju Agencije za sigurnost hrane BiH.

Zakon o hrani, set propisa iz "higijenskog paketa", koji čine Pravilnik o higijeni hrane usklađen s Uredbom EC br.852/2004, Pravilnik o higijeni hrane životinjskog podrijetla usklađen s Uredbom EC br.853/2004, Pravilnik o organizaciji službenih kontrola proizvoda životinjskog podrijetla namijenjenih ishrani ljudi usklađen s Uredbom EC br. 854/2004 i Pravilnik o službenim kontrolama koje se provode radi verificiranja postupanja u skladu s odredbama propisa o hrani i hrani za životinje, te propisa o zdravlju i dobrobiti životinja usklađen s Uredbom EC br. 882/2004 kao i Pravilnik o mikrobiološkim kriterijima o hrani čine osnovnu horizontalnu legislativu u oblasti sigurnosti hrane, ističe se u priopćenju.

Iz Agencije za sigurnost hrane ističu kako je BiH, donošenjem spomenutih propisa, učinila dodatni napor na putu ka približavanju članstvu u Europskoj uniji.