{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće ministara donijelo 109 propisa o hrani

S
30.1.2013. u 16:48
0
9
Vijeće ministara donijelo 109 propisa o hrani
0
Vijeće ministara donijelo 109 propisa o hrani
Vijeća ministara BiH
Vijeće ministara BiH je do sada, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH, donijelo 109 propisa o hrani, koji su zasnovani na najnovijim naučnim saznanjima, zahtjevima i standardima koji se primjenjuju u zemljama EU.
Iz Agencije za sigurnost hrane BiH saopšteno je da ti propisi na najbolji način obezbjeđuju zakonske preduslove za postizanje visokog stepena zaštite zdravlja potrošača, a subjektima u poslovanju sa hranom omogućavaju ravnopravan položaj na tržištu.

Vijeće ministara BiH danas je donijelo Pravilnik o dopuni Pravilnika o upotrebi zaslađivača u hrani, te Pravilnik o korištenju aktivnog aluminijevog oksida za uklanjanje fluorida iz prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda, saopšteno je Agencije.

Vijeće ministara BiH donijelo je i Pravilnik o kvalitetu senfa i Pravilnik o dopuni Pravilnika o metodama analiza šećera.

U saopštenju se ističe da je Vijeće ministara BiH ove pravilnike donio na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH, u saradnji sa nadležnim organima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Iz Agencije ističu da je usklađivanje propisa sa legislativom EU veoma značajno i zbog ispunjavanja međunarodnih obaveza BiH, koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a što direktno utiče na proces priključenja BiH EU.

Agencija za bezbjednost hrane BiH, na osnovu Zakona o hrani, inicira, priprema i organizuje izradu propisa iz ovog zakona, a s ciljem zaštite interesa potrošača, omogućavanja potrošačima da izvrše izbor u vezi sa hranom koju konzumiraju i zaštite interesa proizvođača.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: