{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH je napredovala u oblasti higijenske ispravnosti hrane

F
2.10.2012. u 16:01
0
4
BiH je napredovala u oblasti higijenske ispravnosti hrane
0
BiH je napredovala u oblasti higijenske ispravnosti hrane
Sejad Mačkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić istaknuo je da je ova agencija snažno posvećena harmonizaciji propisa o hrani s legislativom EU, što je ustvari, preduvjet za osiguranje visokog stepena zaštite zdravlja potrošača i za izvoz na tržište EU.
U izjavi za Fenu, Mačkić je rekao da se nada da će u kratkom roku Vijeće ministara donijeti i set propisa iz tzv. higijenskog paketa, koji su neophodni za izvoz hrane iz BiH u zemlje EU, podsjetivši da je Vijeće ministara, na prijedlog Agencije, za nepunih šest godina donijelo više od 90 pravilnika o hrani.

"Na stotine ovih propisa treba da se usaglasi s propisama EU, a Agencija je učnila 95 posto te usaglašenosti, što cijenimo veoma značajnim, prvo radi zaštite zdravlja potrošača, jer tu su ugrađeni najnoviji standardi i studije, kao i preporuke Evropske agencije za sigurnost hrane. Osim pravilnika imamo i Zakon o genetski modificiranim organizmima, a formirane su i brojne komisije", rekao je Mačkić.

Naglasio je da usaglašavanje svih domaćih propisa o hrani s legislativom EU "razbija" ekonomske barijere s ostalim zemljama te je podsjetio da su u BiH donedavno na sanzi bili propisi o hrani iz 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

"U tom kontekstu stalno razmjenjujemo iskustva sa SAD-om, Rumunijom i mnogim drugim. Pitanje sigurnosti hrane je sada jedno globalno pitanje o kojem se mora svakodnevno raspravljati, jer hrana je kvarljiva materija.Mi stalno dobivamo obavijesti od međunarodnih institucija npr. da se na području BiH nalazi opasna hrana, ali isto tako i mi izvještavamo Evropsku komisiju što smo poduzeli na tom polju i da li na tržištu BiH ima takve hrane", kazao je Mačkić u izjavi Feni.

Kada je riječ o zdravstvenoj ispravnosti i kvalititu hrane u BiH, Mačkić je rekao da je procent neodgovarajućih uzoraka hrane na nivou približnom zemljama EU.

"U BiH je od 2007. godine u padu higijenski neispravna hrana, a to su nalazi naših laboratorija. Mi godišnje imamo oko 180 hiljada takvih nalaza i onda vršimo procjenu i analizu i oni nam pokazuju da mi u BiH jedemo hranu po standardima kakvu jedu i u drugim zemljama. I ocjene Svjetske zdravstvene organizacije o sigurnosti hrane i druge analize pokazuju da je BiH tu napravila snažan iskorak", kazao je Mačkić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: