BiH
0

Donacija za Klinički centar i Centar za socijalni rad

FENA
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i zamjenica generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) Senka Mesihović - Dinarević potpisali su u utorak protokol kojim se iz budžeta te općine za ovu godinu donira 25.000 KM za nabavku aparata za ranu detekciju karcinoma kože za potrebe Dermatovenerološke klinike KCUS-a.

To je prva donacija u ovoj godini iz budžeta Općine Centar za potrebe KCUS-a, a iz Općine je najavljeno da će tokom ove godine biti doniran novac i za kupovinu aparata za dijalizu.

Općinski načelnik Bećirević nada se da će dermoskopski aparat biti od koristi korisnicima usluga te klinike.

Doktorica Dermatovenerološke klinike KCUS-a Hana Helppikangas najavila je da će ta klinika, u okviru kampanje "Euromelanoma", u maju provoditi sedmicu besplatnih pregleda svih kožnih promjena osobito mladeža, te dijeliti edukativne materijale za stanovništvo.

Doktori će održati i stručna predavanja za osnovce u KS-u.

Načelnik Bećirević u utorak je i s direktoricom Kantonalnog centra za socijalni rad Mirsadom Poturković potpisao grant na 12.000 KM za troškove rada Dnevnog centra namijenjenog za smještaj djece koja se bave prosjačenjem na ulici.

Taj centar je osnovan prije tri godine kao projekt kantonalnog Centra za socijalni rad i Save the Children Norveške.

Projekt je završen s krajem prošle godine, a Centar je trebalo da nastavi realizaciju uz podršku resornog kantonalnog ministarstva, odnosno Vlade KS-a i općina na području KS-a.