BiH
0

Iz budžeta KS 45.000 KM za 12 udruženja iz oblasti zdravstva

FENA
Potpisivanje ugovora za finansiranje/sufinansiranje rada 12 neprofitnih organizacija i udruženja iz oblasti zdravstva s područja Kantona Sarajevo iz ovogodišnjeg budžeta, kojima je osigurano 45.000 KM, upriličeno je danas.

Ugovore su potpisali ministar zdravstva Kantona Sarajevo Zlatko Vuković s predstavnicima 12 neprofitnih organizacija i udruženja iz oblasti zdravstva s područja Kantona Sarajevo, po osnovu javnog poziva na koji je prijavljen 41 projekt.

Ministar Vuković je naglasio da su ova udruženja karika u lancu ka ozdravljenju pacijenta, posebno u procesu resocijalizacije, rehabilitacije i edukacije pacijenata te u prevenciji bolesti.

"Sredstva nisu dovoljna, ali su tolika uzimajući u obzir trenutnu ekonomsko-finansijsku situaciju", kazao je resorni ministar.

Udruženju "Srce za djecu koja boluju od raka FBiH" za realizaciju projekta rehabilitacije 35-oro djece koja su završila liječenje od malignih oboljenja, izdvojeno je 5.000 KM. Radi se o djeci kojima je potreban boravak u prirodi i resocijalizacija.

Govoreći o projektu ovog udruženja, Kuća za roditelje u kojoj bi trebale biti smješteni roditelji čija djeca su na liječenju u Kliničkom centru u Sarajevu, a dolaze iz drugih gradova, predsjednica Udruženja Lejla Kamerić ističe da postoji donator koji bi kuću mogao izgraditi, ali se čeka na odobrenje Kliničkog centra za zemljište.

Ministar Vuković naglašava da Ministarstvo zdravstva snažno podržava ovaj projekt budući da je liječenje djece koja boluju od karcinoma dugo i skupo, a roditeljima koji nemaju stalno mjesto boravka u Sarajevu to još više komplicira situaciju.

Udruženje od bulozne epidermolize DEBRA dobilo je 6.000 KM, a ova sredstva bit će utrošena za edukaciju djece u osnovnim školama o ovoj bolesti, budući da su djeca koja imaju ovo oboljenje suočena s promjenama na koži te su stoga često stigmatizirana.

Predsjednica Udruženja DEBRA dr. Nevzeta Kahriman naglašava da se radi o rijetkom oboljenju od kojeg obolijeva jedna osoba na 20.000 osoba, dodajući da u BiH danas ima 22-oje djece koja boluju od bulozne epidermolize, a ovim projektom nastojat će se smanjiti stigmatizacija te djece i uvjetno rečeno omogućiti im normalno školovanje.