BiH
61

Donacija od 8.000 KM povratničkoj porodici u Srebrenici

FENA
Povratničke porodice u selu Peći u opštini Srebrenica posjetio je jučer ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Muamer Bandić.

U ovo selo ispod planine Tare, na granici s Republikom Srbijom, vratilo se tek 10 porodica koje su bile prognane tokom agresije. Mahom su to starije osobe koje preživljavaju zahvaljujući brizi svojih bližih srodnika, ili se baveći poljoprivredom na svojim skromnim imanjima.

Među njima, Mehmed i Nura Salihović, 60-godišnjaci koji su se prije osam godina vratili u Peći iz Lužana kod Ilidže. Njihova kuća je na osami, do najbližih komšija trebaju preći tri kilometra a do Srebrenice čak 40 kilometara. Na njihov zahtjev, resorno ministarstvo dodijelilo im je jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 8.000 KM za nabavku materijala za pčelarstvo, kako bi proširili proizvodnju meda i tako osigurali sebi bolju egzistenciju.

"Ovo su istinski povratnici, vrijedni i hrabri ljudi koji su ovu pomoć zaslužili i siguran sam da će donirana sredstva opravdati", kaže ministar Bandić.

Po njegovim riječima, novac im je dodijeljen na osnovu kantonalne Uredbe za održivi povratak koja propisuje uvjete i kriterije za dodjelu ove vrste pomoći.

Donirani novac Salihović će utošiti za nabavku 20 novih košnica sa pčelama, opreme za pčelarstvo i za izgradnju manjeg objekta u svrhu proizvodnje meda.

"Sretan sam i zahvalan Ministarstvu. Ovo je za nas veliki dobitak koji će nam sigurno olakšati život ovdje", riječi su Mehmeda Salihovića.

Tokom boravka u selu Peći ministar je uručio i prigodne pakete porodicama Salihovića, Smajlovića, Džanića, Haskića, Begića i Pitarevića, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.