BiH
18

Domovi zdravlja u istočnom dijelu RS-a u totalnom kolapsu

Piše: E. A.
U Novom Goraždu danas su se sastali direktori deset domova zdravlja iz opština istočnog dijela Republike Srpske upozoravajući da je stanje u zdravstvenim ustanovama na ovom području u potpunom kolapsu.

Zdravstveni sistem je potpuno ugrožen a na konferenciji za novinare najavljeno je da neće biti potpisivanja novih ugovora sa Fondom zdravstvenog osigurana RS. Direktori, naime, tvrde kako su ugovori štetni za zdravstvene ustanove jer je njima predviđeno umanjenje sredstva za rad.

Umjesto riješenja nagomilanih problema u oblasti zdravstva i višemilionskih dugovanja, entitetska vlast, tvrde čelni ljudi domova zdravlja, dodatno usložnjava situaciju nametanjem ugovora sa Fondom zdravstvenog osiguranja, kojeg ne žele potpisati.

Potvrđuje to i Vera Govedarica, direktorica Doma zdravlja u Gacku koja ističe kako ugovori nisu potpisani jer su štetni za domove zdravlja.

Primjeri domova zdravlja upravo u Novom Goraždu ali i Višegradu ilustruju probleme i teške uslove u kojima se pružaju zdravstvene usluge.

"Mi samo dajemo uputnice, po neki recept, sanitet još ne radi“, ističe Jelena Gavrilović, direktorica Doma zdravlja Novo Goražde.

Da su domovi zdravlja u velikim dugovima potvrđuje i Ljubiša Škipina, direktor Doma zdravlja Višegrad.

"Naš dug je preko 800 hiljada maraka sa još nekim uvećanjima prešao je milion maraka i mi to nikada nećemo moći vratiti“, pojašnjava Škipina.

Na sastanku direktora zaključeno je između ostalog da se promijene odredbe ugovora sa Fondom zdravstvenog osiguranja na način da se predvidi više novaca za domove zdravlja uz jasno precizirane kriterije ko i kako može dobiti dodatna sredstva Fonda.