BiH
27

Novo Goražde: Domu zdravlja blokiran račun, od danas bez zdravstvenih usluga

Piše: E. A.
Dugogodišnji problem finansiranja Doma zdravlja u Novom Goraždu rezultirao je stupanjem u štrajk uposlenika i rukovodstva, zbog, kako navode, nemogućnosti rada. Direktorica Doma zdravlja Novo Goražde u ostavci Jelena Gavrilović izjavila je medijima da u ovoj ustanovi nema osnovnih sredstava za rad, kao što su gaza, zavoji, laboratorijski reagensi... a sanitetsko vozilo je neispravno.

"Prošle godine je žiroračun ove ustanove blokiran, a zaposleni su posljednju platu primili za april prošle godine i to u junu 2015. godine. Zahvaljujući Općini Novo Goražde i načelniku do danas smo uspijevali plaćati osnovne račune i nabavljati osnovna medicinska sredstva za liječenje pacijenata. Međutim, sada smo u veoma lošoj situaciji", kazala je Gavrilović.

Ona dodaje da i pored mnogih sastanaka i obećanja općinskih i republičkih institucija da će riješiti probleme, do danas ništa nije riješeno.

Informacije Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a su da je ovoj zdravstvenoj ustanovi do sada doznačeno 193.000 KM od 208.000 predviđenih ugovorom za proteklu godinu.

"Dom Zdravlja Novo Goražde postupio je u potpunosti prema svim odlukama Vlade Republike Srpske, nadležnog Ministarstva, Skupštine Općine Novo Goražde i izvršio smanjenje troškova, a novom sistematizacijom smanjen je broj zaposlenih. Postoji dokumentacija u kojoj se jasno vidi koliko sredstava smo dobili i koliko nam nije isplaćeno, a to je 50.000 KM. Smatram da je riječ o manipulaciji i ovim putem pozivam sve nadležne institucije RS-a da ozbiljno pristupe ovom problemu kako bi Dom zdravlja nastavio pružati usluge stanovništvu s ovog područja", tvrdi Jelena Gavrilović.

U konačnici, Dom zdravlja u Novom Goraždu od danas ne pruža zdravstvenu zaštitu građanima ovoga dijela RS-a. Iz menadžmenta podsjećaju da uposlenici ove ustanove od aprila prošle godine nisu primili platu te da su svoja potraživanja bili prinuđeni tražiti putem suda. Nakon što su sudske presude postale izvršne, blokiran je račun ove zdravstvene ustanove koja već godinama posluje u dubiozi, a nagomilani dugovi premašuju iznos od milion KM. Finansijska nestabilnost traje već godinama, tvrde u Domu zdravlja.

"Sve je kulminiralo 2014. godine kada je Fond nama ukinuo tranšu pa su stvorene obaveze po osnovu sedam plata radnicima koji su tužili i naravno dobili spor na sudovima, tako da je sada došlo do izvršenja presuda i blokade računa“, pojašnjava Gavrilović, direktorica Doma zdravlja u ostavci.

U Općini Novo Goraže iznenađeni su blokadom računa iako smatraju kako su tužbe uposlenih bile opravdane, ali smatraju kako su entitetske vlasti morale naći načina da izmire dugovanja uposlenih bez sudskih sporova.

"Imate zdravstvenih ustanova, bolnica, klinika koje imaju desetine miliona dugova, ali se ne blokiraju računi, a evo ovdje to rade", kaže Dalibor Nešković, načelnik Općine Novo Goražde.

Problem Doma zdravlja nisu samo dugovanja 11 plata uposlenima već i neopremljenost ove zdravstvene ustanove koja je zbog toga i prije blokade računa otežano funkcionisala.

"Neispravna ambulantna kola, nemamo zavoja, sanitetskog materijala, šta sada da dođe neko s krvarenjem, mi nemamo zavoja da ljudima pružimo osnovnu zdravstvenu zaštitu", navodi Gavrilović.

Uposlenici Doma zdravlja najavili su za četvrtak okupljanje pred zgradom Općine Novo Goražde, kako bi i na taj način skrenuli pažnju na problem zbog kojeg je građanima ove općine uskraćeno osnovno ljudsko pravo, pravo na zdravstvenu zaštitu.