Sarajevo
0

Dom zdravlja Otoka dobio aparat za ultrazvuk srca i krvnih sudova

FENA
Od danas Dom zdravlja "Novi Grad" na Otoci ima najsavremeniji višenamjenski ultrazvučni aparat s tri sonde namijenjen za obavljanje abdominalnih i kardiovaskularnih dijagnostičkih procedura, a koji će krajem septembra biti u funkciji.

Vrijednost aparata je 90.000 KM, od čega je Ministarstvo zdravstva KS iz budžeta obezbijedilo 70.000 KM, a Zavod za medicinu rada 20.000 KM.

Primopredaja aparata izvršena je danas između ministra zdravstva Kantona Sarajevo Zlatka Vukovića koji je aparat uručio direktoru Zavoda za medicinu rada Kantona Sarajevo Mirsadu Čabaravdiću.

Zahvaljujući dodatnoj opremi i savremenom softverskom sistemu, ovaj aparat, kako je istaknuo Čabaravdić, namijenjen je za više dijagnostičkih procedura, od klasičnog ultrazvuka trbušnih organa, do ultrazvuka srca i krvnih sudova.

"Ultrazvuk srca i kolordopler krvnih sudova, uključujući mjerenje brzine protoka i profila krvnih sudova, nisu standardne ultrazvučne procedure te predstavljaju iskorak za ukupno javno zdravstvo u KS. Nadam se da će s ovim aparatom liste za čekanje na ovu dijagnostiku biti manje", kazao je on.

Obavljena je i edukacija kadrova koji će raditi na pojedinim dijagnostičkim procedurama s ovim aparatom.

Ministar Vuković izrazio je zadovoljstvo što je zdravstvo na području KS poboljšano ovakvim savremenim ultrazvučnim aparatom.