Klinika za radiologiju
4

Na KCUS-u postavljen aparat za precizno otkrivanje promjena na organima

FENA
Na Klinici za radiologiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo nedavno je postavljen najsavremeniji dijagnostički ultrazvučni aparat koji ima nove softverske opcije, a uz pomoću toga s velikom preciznošću mogu se otkriti dobroćudne ili zloćudne promjene na organima kod pacijenta.

Šefica Klinike doc. dr. Sandra Vegar- Zubović kazala je da se to prvenstveno odnosi na promjene na štitnoj žlijezdi, dojci, te za sve mišićne površne promjene. Tim aparatom i posebnim softverskim opcijama može se uraditi i ultrazvuk zglobova i nerava.

"To je ultrazvučni aparat kojim se može raditi metoda elastografija. Ta metoda, uz dosadašnje dijagnostičke metode UZ i kolor dopler, pokazuje da li je lezija (promjena) dobroćudna ili zloćudna. Tako se precizno procjenuje da li će pacijent odmah biti poslan na hirurški tretman ili će ipak biti urađena biopsija i planiran operativni zahvat“, kazala je dr. Vegar - Zubović.

Isti aparat ima i mogućnost tzv. navigacijske biopsije. Pomoću tog aparata u istom momentu sklapaju se dvije metode, ultrazvuk i CT ili magnet. Postoji posebna vodilica koja je spojena s magnetnim poljem i kad se pacijent treba punktirati, stavi se igla na ultrazvučnu sondu, te se tačno i precizno može ubosti lezija (promjena) i dobiti ćelijska analiza, odnosno biopsija.

"Prednost te metode u odnosu na obični ultrazvuk, na kojem inače radimo, upravo je tačnost i preciznost. Pritom pacijent ne mora dugo da leži u bolnici“, pojasnila je dr. Vegar - Zubović.

Taj najsavremeniji aparat trenutno se koristi za edukaciju radiologa Klinike za hematologiju, a bit će obrađen i određeni broj naručenih pacijenata. Planirana je i edukacija, odnosno doedukacija u Italiji domaćih ljekara o tim metodama.