BiH
0

Dom naroda PSBiH: Otklanjanje nedostataka, pa rasprava o izmjenama Zakona o Ustavnom sudu i Krivičnog zakona BiH

Anadolija
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici odlučila je da ne razmatra usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH principe prijedloga o izmjeni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kao i prijedloga izmjena Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da Kolegij Doma naroda nije zatražio od predlagača otklanjanje uočenih nedostataka u ovim zakonskim prijedlozima u skladu sa Mišljenjem Zakonodavno-pravnog sektora PSBiH.

Ustavnopravna komisija zatražila je od Kolegija Doma naroda produženje roka za dostavljanje mišljenja po ovim zakonskim prijedlozima, u skladu sa Poslovnikom predviđenim rokovima.

Radi se o prijedlozima zakonskih rješenja kojim se u slučaju izmjena Krivičnog zakona BiH traži da se ukine sankcija krivične odgovornosti za neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH, a onog o izmjenama Ustavnog suda BiH da se iz njegovog rada i djelovanja isključe strane sudije.

Ustavnopravna komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrdila je usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, te podržala principe prijedloga izmjena i dopuna Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija je utvrdila usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, te podržala principe prijedloga zakona o štrajku zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač, također, Vijeće ministara BiH.

Ustavnopravna komisija Doma naroda PSBiH, razmatrajući zahtjev Ustavnog suda BiH, broj U-9/15 od 31. decembra 2015, kojim se od Parlamentarne skupštine BiH traži dostavljanje odgovora u vezi sa navodima iz Zahtjeva Suda Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti člana 119. stav (3) Zakona o policijskim službenicima BiH, odlučila je da s relevantnim činjenicama u vezi sa ovim zakonskim rješenjem upozna Ustavni sud BiH koji će, u skladu sa svojim nadležnostima, odlučiti o usaglašenosti predmetnog zakona sa Ustavom BiH.

Razmatrajući dopis Suda BiH po pitanju imenovanja trećeg člana Odbora državne službe za žalbe, Ustavnopravna komisija je zaključila da se uputi dopis Sudu BiH u kojem će navesti da je informirana o dopisu ove institucije, te da je Ured sekretara ove Komisije kontaktirao Odbor državne službe za žalbe BiH, prilikom čega je dobio informaciju da je Vijeće ministara BiH na svojoj 35. sjednici donijelo Rješenje o imenovanju trećeg člana Odbora, čime su ispunjeni uslovi za nesmetan rad Odbora državne službe za žalbe.