BiH
0

Komisija PSBiH odgodila izjašnjavanje o zakonu o Sudu i krivičnom zakonu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije se izjašnjavala o Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH te o Prijedlogu zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, koje su predložili poslanici klubova SNSD-a i SDS-a.

Članovi komisije zaključili su da zatraže od Kolegija Predstavničkog doma dodatni rok da se izjasne, kako bi u međuvremenu dobili mišljenje Vijeća ministara o ovim prijedlozima.

Tokom rasprave, član Komisije Nikola Lovrinović predložio je zaključak prema kojem bi Ustavnopravna komisija odgodila izjašnjavanje o predloženim zakonima te predložila Kolegiju Predstavničkog doma da o njima zatraži mišljenje od Vijeća ministara BiH koje bi trebalo dostaviti u roku od 15 dana.

Članica Komisije koja je i predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto je kazala da je Kolegij već zatražilo mišljenje i stav Vijeća ministara BiH, ali ga još nisu dobili.

Ustavnopravna Komisija podržala je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Članovi Komisije odgodili su razmatranje Informacije o primjeni Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, s naglaskom na izučavanje nacionalne grupe predmeta i izučavanje maternjeg jezika na cijeloj teritoriji BiH, čiji je podnosilac Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Od Ministarstva civilnih poslova BiH zatraženo je da Informaciju dopuni potpunijim podacima u vezi s izučavanjem nacionalne grupe predmeta i maternjeg jezika u oba entiteta, svim kantonima i u Brčko Distriktu BiH.

Podržana je i u dalju parlamentarnu proceduru upućena poslanička inicijativa kojom se od Vijeća ministara BiH traži da, u roku od 90 dana od usvajanja poslaničke inicijative, dostavi Analizu reforme obrazovanja s posebnim osvrtom na reformu srednjoškolskog obrazovanja i mogućnosti uvođenja obaveznog srednjoškolskog obrazovanja, čiji je podnosilac poslanica Monika Tomić.

Usvojen je Izvještaj o radu Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma u periodu od 1. januara do 31. decembra 2015. godine.