BiH
9

Dom naroda PS BiH 29. aprila odlučuje o smjeni Radončića

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kolegijum Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dogovorio je danas u Sarajevu da naredna sjednica ovog doma bude održana 29. aprila, izjavio je predsjedavajući ovog doma Dragan Čović.

Čović je rekao da će se na dnevnom redu naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH u vezi sa gradom Mostarom, te inicijativa bošnjačkih delegata iz reda SDA o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH putem smjene ministra sigurnostiFahrudina Radončića.

On je rekao novinarima da će unutar Kolegijuma Doma naroda u narednim danima biti pokušano usaglašavanje u vezi sa tri zakonska prijedloga koji čekaju u parlamentarnoj proceduri, među kojima je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

"Učinit ćemo sve da do sjednice nađemo dogovor", rekao je Čović.

Osim zahtjeva Vijeća ministara za razmatranje po hitnoj proceduri izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, čemu se protive bošnjački delegati iz SDA, na usaglašavanje čekaju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti tajnih podataka.

Kada je u pitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona o BiH u vezi sa gradom Mostarom, a koji je u parlamentarnu proceduru uputio HDZ BiH, Čović je rekao da u ovoj stranci žele da sa kolegama, prije svega iz SDA, razgovaraju o principima koji su ponudili hrvatski predstavnici u Domu naroda.

"Svi su izrazili želju da ovo pitanje bude riješeno i otvorili smo razgovore", naveo je Čović, izrazivši nadu da, bez obzira na kratak vremenski period do sjednice, ima vremena da se nešto riješi.

Podsjetivši na odluku Ustavnog suda BiH da ovaj zakon ne zadire ni u čiji vitalni interes, Čović je istakao da konačan ishod glasanja o ovom zakonskom prijedlogu ne zavisi od hrvatskih delegata.

On je najavio da će delegati iz reda HDZ-a BiH u Domu naroda biti protiv smjene Radončića sa mjesta ministra sigurnosti BiH.

"Ona je neprincipijelna i mislim da time dolazimo u situaciju da nemamo parlamentarne većine u BiH", zaključio je Čović.