BiH
10

Čović za Klix.ba: Radončić je tražio da podržimo njegovu smjenu

Piše: F.V.
Predsjedavajući Doma naroda Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je za Klix.ba kako će se 29. aprila na sjednici ovog doma naći i smjena ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, ali je iznio uvjerenje da Radončić neće biti smijenjen.
Čović: Radončić tražio da podržimo njegovu smjenu
Čović: Radončić tražio da podržimo njegovu smjenu
Čović je najavio da će HDZ BiH glasati protiv Radončićeve smjene kao što su to učinili i u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Što se tiče smjene i zahtjeva za smjenu ministra sigurnosti BiH, HDZ ima jasan stav, mi nećemo podržati smjenu gospodina Radončića. Ne vidim šta bi neko dobio, osim što bi izgubili parlamentarnu većinu na razini BiH. Imali bismo šest-sedam mjeseci anarhije i soliranja. Mi smo protiv te ideje. Nadam se da će i ostale kolege slično razmišljati, ali ostaje da se vidi", rekao je Čović za Klix.ba.

Čović kaže da je ovakav stav iznio i kada je razgovarao sa drugim predstavnicima stranaka, te objasnio "zašto smo mi protiv smjene Radončića". Vjeruje da, na kraju, ipak, neće doći do smjene ministra sigurnosti.

"Treba sačekati taj 29. aprila. Ali krenule su političke igre vezano i za naredne izbore. Moram biti iskren, Radončić je mene zamolio više puta da idemo na njegovu smjenu, jer on ne želi da dođe u situaciju da hrvatske i srpske stranke idu u zaštitu njega. To bi ostavilo prostor za neke manevre i iznošenje stavova koji nemaju veze sa stvarnosti. Rekao sam Radončiću da je naš stav da smo protiv smjene iz više razloga. Jedan od njih da je on radio kvalitetno svoj posao. Ne želimo upasti u zamku da nemamo poziciju, jer bi tu bili samo SDP, SNSD i HDZ", tvrdi on.

Čak i u slučaju da Radončić sam odstupi, Dom narod BiH mora mora potvrditi smjenu.

"Gospodin Radončić je davno rekao da bi njemu drago bilo da se desi smjena, odnosno ne bi bilo dobro da ga hrvatske i srpske stranke drže na poziciji, dakle da tako ispada u javnosti. Ali, ja tako ne razmišljam, samo želim da imamo puninu Vijeća ministara. Ako smijene Radončića, ko je zamjena? To je naš stav", rekao je Čović.

Potvrdio je da će na Kolegiju Doma naroda BiH pokušati napraviti dogovor oko Zakona o prebivalištu BiH, ali da nije optimista. Zakona nema na dnevnom redu, a Čović napominje da postoji još sedam dana za mogući dogovor.