{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda PFBiH: Usvojen Prijedlog Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrede

Piše: Er. M./Klix.ba
8.6.2015. u 16:12
0
13
Dom naroda PFBiH: Usvojen Prijedlog Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrede
0
Prijedlog Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2015 – 2019 usvojen je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH i to sa sa 29 glasova za, 4 suzdržana i devet glasova protiv.
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kazao je na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH da je Prijedlog Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2015 – 2019. godina preduslov za trošenje budžetskih sredstava.

Šemsudin Dedić
Šemsudin Dedić

On je dodao da država nije isplatila poljoprivrednicima dugovanja u iznosu od 45 miliona KM.

Delegat Slobodan Tomić kazao je kako se ne može složiti sa predloženom Strategijom jer ona nije realna i jer ide direktno protiv poljoprivrednika.

On je kazao kako je Strategija donesena na brzinu i da "kada smo mogli čekati četiri godine da možemo čekati i par mjeseci".

Tomić je istakao kako je ovaj prijedlog loš jer su predviđena mala izdvajanja za poljoprivrednike.

Ministar Dedić nakon usvajanja strategije kazao je da je sada stvoren preduslov za razvoj i saniranje poljoprivrede obzirom da FBiH od 2011 godine nije imala strategiju a koja je bila propisana zakonom.

"Strategijom će se poboljšati i poslovno i poljopriovredno okruženje u FBiH", kazao je on ističući da ova strategija stupa na snagu tek od 2016. godine te da je ukupno njome predviđen utrošak od 65 do 74 miliona KM iz budžetskih sredstava te da će tu biti dodatnih sredstava od sanacija i kredita.

Kako je za Klix.ba potvrđeno, delegati Demokratske fornte u Domu naroda Parlamenta FBiH glasali su protiv usvajanja dnevnog reda na današnjoj vanrednoj sjednici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: