{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Danas vanredna sjednica Doma naroda Parlament FBiH

F
FENA
8.6.2015. u 08:12
2
1
Danas vanredna sjednica Doma naroda Parlament FBiH
2
Danas vanredna sjednica Doma naroda Parlament FBiH
Vanredna treća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana je za danas.
U najavljenom dnevnom redu je strategija razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH za period 2015 - 2019 godina, predložena iz Federalne vlade.

Tu strategiju je krajem maja razmatrao Predstavnički dom, a da bi stupila na snagu, moraju je odobriti oba doma.

Pejo Janjić iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, obrazlažući strategiju poslanicima Predstavničkog doma, rekao je da će donijeti značajne plodove ako je Vladi odobri Parlament.

"Temelji se na mišljenju struke a ne politike i teži tome da ulaganje u ruralni razvoj vremenom postane dominantni stub razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH", dodao je.

Ulaganja u ruralni razvoj će, po zamisli eksperata, vremenom postati primarni oslonac a ne davanja iz budžeta u vidu poticaja poljoprivrednicima.

Poticaji se neće ukidati ni ubuduće, najavio je Janjić, ali su dosad bili jedini a nesigurni oslonac poljoprivrednicima jer su isplate kasnile a javnost dovodila u pitanje njihovu transparantnost.

"Novi pristup koji nudi ova strategija zasniva se na snažnom rastu ulaganja u mjere ruralnog razvoja, koje primarno čini podrška investicijama u novu tehnologiju proizvodnje i doradu, tako da ove mjere na kraju implementacije strategije postaju dominantan stub poljoprivredne politike", kazao je Janjić.

Osim srednjoročne poljoprivredne strategije, dnevnim redom Doma naroda, najavljenim za danas, predložena je odluka o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) za realizaciju Projekta razvoja ruralnog poslovanja (RBDP).

Predložena su i dva zakona sasvim drugačije materije - zakoni o unutrašnjem platnom prometu te o igrama na sreću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: