Zakazana sjednica
19

Dom naroda Parlamenta FBiH u četvrtak razmatra Prijedlog zakona o izbornim jedinicama

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara zakazala je u četvrtak sjednicu na kojoj će biti razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, a čiji su predlagači SDA, SDP, DF, SBB i Naša stranka.

Zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Jasenko Tufekčić kazao nam je kako je predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH zakazala sjednicu na osnovu zahtjeva Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda.

Vanredna pa redovna sjednica

Riječ je o vanrednoj sjednici s jednom tačkom dnevnog reda, a to je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

"Nakon te sjednice zakazan je nastavak redovne sjednice. Očekujemo normalan rad, posebno ako uzmemo u obzir važnost predloženog zakona. Predlagači tog zakona u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH su SDA, SDP, DF i Naša stranka. Ako smo sve vrijeme govorili o nemogućnosti implementacije izbornih rezultata, onda ova sjednica ide ka rješavanju situacije koja bi mogla nastati nakon oktobarskih izbora", rekao je Tufekčić.

On je rekao da će 26. septembra biti održana sjednica Zakonodavno-pravne komisije Doma naroda Parlamenta FBiH koja će razmatrati zahtjev delegata iz reda bošnjačkog naroda, a koji su tražili da se utvrdi da li je pozivanje na vitalni nacionalni interes prilikom smjene zamjenika predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH Drage Puzigaće i Zakon o izbornim jednicama i broju mandata FBiH opravdano, odnosno da li je riječ o vitalnom nacionalnom interesu. Podsjetio je da je potpredsjednik FBiH Milan Dunović uputio zahtjev visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku u kojem traži tumačenje amandmana na Ustav Federacije BiH koji su sastavni dio Poslovnika Doma naroda Parlamenta FBiH u vezi s pokretanjem zahtjeva za vitalni nacionalni interes.

Tufekčić podsjeća i da je Dunović u zahtjevu jasno naveo da je Zakonodavno-pravna komisija Doma naroda Parlamenta FBiH utvrdila da je povrijeđen Poslovnik Doma naroda, jer odluka Lidije Bradare i Drage Puzigaće nije donesena u propisanom roku od sedam dana.

"Uvjeren sam da, ako bude spremnosti i snage u Zakonodavno-pravnoj komisiji, možemo imati riješen problem. Mislim da se ne radi o vitalnom nacionalnom interesu ni u slučaju smjene zamjenika predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH Drage Puzigaće, isto kao ni u slučaju ovog zakona. To je čista zloupotreba sistema vitalnog nacionalnog interesa. Ako uspijemo to izglasati kroz komisiju, mi ćemo na taj način riješiti problem sjednice u četvrtak. Ovo što se radilo do sada Puzigaća i Bradara neće moći koristiti kao vitalni nacionalni interes", rekao je Tufekčić.

Postoji li većina?

On dodaje da još uvijek nije poznato da li će se nakon svega Klub delegata iz reda hrvatskog naroda pozvati na vitalni nacionalni interes, na što imaju legitimno pravo. Tufekčića smo pitali imaju li probosanske stranke većinu u Zakonodavno-pravnoj komisiji Doma naroda Parlamenta FBiH.

"Mislim da imaju. Kada je riječ o SDP-u, čini mi se da imaju indolentan stav kada je riječ o ovoj temi. Vjerujem da imamo dovoljan broj delegata da kroz komisiju i Dom naroda izglasamo usvajanje zakona. Klubu Hrvata naravno ostaje mogućnost dvotrećinskog pozivanja na vitalni nacionalni interes", kazao je Tufekčić.

Mišljenje Zakonodavno-pravne komisije Doma naroda Parlamenta FBiH bit će dostavljeno federalnim delegatima i na osnovu tog mišljenja odvijati će se vanredna sjednica na kojoj će biti razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, dok bi na redovnoj sjednici trebao biti razmatran zahtjev za smjenu Puzigaće.

"Cijelu godinu govorili smo o tom zakonu i ja mislim kako on treba biti donesen. Ovaj saziv Doma naroda će funkcionisati do januara ili februara, tako da postoji mogućnost da se ovaj zakon izglasa i da se omogući normalna implementacija izbornih rezultata", zaključio je Tufekčić.