Dugovječni delegati
1

U Dom naroda Parlamenta BiH iz Republike Srpske ulaze Majkić, Špirić, Prodanović, Nović i Bosić

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Narodna skupština Republike Srpske izabrala je pet funkcionera koji će u naredne četiri godine biti delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Na današnjoj sjednici iz SNSD-a izabrani su Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić i Sredoje Nović, dok je iz SDS-a izabran Mladen Bosić.

Građani BiH od 2002. godine imaju priliku pratiti rad Dušanke Majkić u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ona je 2002. godine izabrana za zastupnicu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a u jednom mandatu obnašala je i funkciju delegatkinje u Domu naroda PSBiH. Već 16 godina u klupama najvišeg organa zakonodavne vlasti države BiH sprovodi politiku SNSD-a. Na kraju ovog mandata Majkić će biti osoba sa 20 godina parlamentarnog staža.

Duži niz godina funkciju parlamentarca obnaša i SNSD-ov funkcioner Nikola Špirić kojem su ove godine Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije zbog korupcije. Špirić je u državni organ zakonodavne vlasti prvi put izabran 1998. godine i to kao zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Parlamentarnu karijeru nakratko je prekinuo 2007. godine kada je izabran za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Na toj poziciji ostao je sve do 2012. godine.

Lazar Prodanović prvi put je izabran za zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH 2006. godine. U tri mandata biran je s liste SNSD-a za Zastupnički dom PSBiH, a u aktuelnom mandatu obnašat će dužnost delegata u Domu naroda PSBiH.

Budući delegat SDS-a Mladen Bosić već osam godina sjedi u parlamentarnim klupama, dok je Nović u mandatu od 2014. do 2018. godine bio delegat u Domu naroda PSBiH. Ranije je obnašao dužnost ministra civilnih poslova BiH.