{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda FBiH usvojio posljednji uslov za liberalizaciju viznog režima

F
8.7.2010. u 12:07
0
8
Dom naroda FBiH usvojio posljednji uslov za liberalizaciju viznog režima
0
Dom naroda FBiH usvojio posljednji uslov za liberalizaciju viznog režima
Foto: Sarajevo-x.com
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na današnjoj vanrednoj sjednici izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH.
Nakon kratke rasprave delegati u Domu naroda s 39 glasova za, četiri suzdržana i jednim glasom protiv usvojili su ove izmjene zakona, čime je ispunjen i posljednji uslov iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za bh. građane.

Krivični zakon FBiH definicijama i odredbama usklađen je sada s Krivičnim zakonom BiH koji je već na snazi.

Većina delegata koji su se javili za raspravu bili su za hitno usvajanje ovog zakona.

Elvira Abdić - Jelenović, iz Kluba Hrvata u Domu naroda FBiH podsjetila je da delegati nisu bili ni obaviješteni o ovoj vanrednoj sjednici, a kamoli da su bili u situaciji da detaljno prouče zakon.

Dodala je da ne vjeruje da će samo ove izmjene uticati na viznu liberalizaciju i kazala "nismo mi krivi što jedan od tri naroda ne može nigdje putovati".

Nakon toga izmjene su ipak usvojene, a predsjedavajući Doma naroda Stjepan Krešić zaključio je vanrednu sjednicu i otvorio redovnu 31. sjednicu.

Delegati trenutno razmatraju Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, a koje je u Predstavničkom domu utvrdio zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Zijat Mušić.

Na dnevnom redu sjednice su i nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacionih objekata, Zakona o sudovima u Federaciji BiH, Zakona o željeznicama Federacije BiH, Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u Federaciji BiH, te Krivičnog zakona Federacije BiH.

Sjednica je u toku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: