{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda odlučije hoće li BiH biti na crnoj listi Moneyvala

Piše: J. H./Klix.ba
6.6.2014. u 08:10
2
10
Dom naroda odlučije hoće li BiH biti na crnoj listi Moneyvala
2
Dom naroda odlučije hoće li BiH biti na crnoj listi Moneyvala
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH naći se dvije tačke koje se direktno tiču stavljanja naše zemlje na crnu listu Komiteta eksperata Vijeća Evrope za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL),
Te dvije tačke odnose se na zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i zahtjev Vijeća ministara za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Ukoliko ovi prijedlozi budu usvojeni, Moneyval će povući izjavu i BiH neće biti na crnoj listi.

Protiv usvajanja će najvjerovatnije glasati delegati SNSD-a dok je Dragan Čović, lider HDZ-a u razgovoru za portal Klix.ba izjavio da se nada da će zakoni proći današnju proceduru i biti usvojeni.

Podsjetimo, prije nekoliko dana Komitet eksperata Vijeća Evrope (VE) za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) izdao je saopćenje u kojem se zemlje članice MONEYVAL-a, ali i druge zemlje pozivaju da obrate posebnu pažnju i provedu dodatne procedure tokom finansijskih transakcija sa osobama i institucijama iz Bosne i Hercegovine.

Takva odluka MONEYVAL-a je bila očekivana nakon što Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH do 1. juna nije usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti.

Stavljanjem BiH na ovu listu svako finansijsko poslovanje s BiH je objekt strogog nadzora. Slanje novca iz inostranstva će biti mnogo komplikovanije jer će finansijske institucije biti oprezne i praviti mnogo kontrola kako bi provjerili da novac nije opran ili namijenjen za kriminalne svrhe.

Na sivoj listi FATF-a se nalaze Sirija, Etiopija i Jemen, dok su na crnoj listi Iran i Sjeverna Koreja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: