Delegat napustio salu
48

Dom naroda bio na ivici otkazivanja sjednice zbog prijedloga Srba o izbacivanju stranaca iz Ustavnog suda

N. V.
Najveća rasprava u Domu naroda BiH ticala se prijedloga delegata SDS-a o uvrštavanju Zakona o Ustavnom sudu BiH na dnevni red sjednice. Predsjedavajući Kemal Ademović istaknuo je da prijedlog nije prošao odgovarajuću proceduru, no Klub Srba smatra da to nije tačno i da je prijedlog morao biti uvršten.
Ipak, na kraju je odlučeno da zahtjev Želimira Neškovića nije dostavljen na odgovarajući način što je dovelo do toga da on napusti sjednicu i pozove kolege iz Kluba Srba da urade isto.

Međutim, SNSD-ovi delegati nisu izašli iako su kazali da snažno podržavaju njegov prijedlog. Razlog za to je što očigledno nisu htjeli srušiti kvorum sjednice na kojoj žele oboriti SDA-ov prijedlog tehničkih izmjena Izbornog zakona, što bi otvorilo prostor za usvajanje izmjena koje su dogovorili koalicioni partneri na državnom nivou, a koje je međunarodna zajednica kritikovala.

Sudeći prema raspravi s parlamenta očekivalo se da će sjednicu napustiti delegati iz Kluba Srba ukoliko ne bude usvojen prijedlog Neškovića, odnosno da će je napustiti delegati iz Kluba Bošnjaka ukoliko prijedlog bude usvojen. Na kraju, izašao je samo Nešković.

Sjednica je nastavljena, a od tri zahtjeva koja su predložena uoči početka rasprave o tačkama dnevnog reda, usvojen je samo onaj od Marine Pendeš.

Nešković je prije nego što je napustio sjednicu upozorio da su njegov i zahtjev Pendeš podneseni na isti način te da ne može jedan biti zakonit, a drugi nezakonit.

Rasprava o prijedlogu Želimira Neškovića

Prije nego što je počela rasprava po tačkama dnevnog reda, zatraženo je između ostalog da bude uvršten i prijedlog delegata SDS-a o Ustavnom sudu BiH, koji podršavaju i SNSD-ovi zastupnici.

Međutim, predsjedavajući Ademović je istaknuo da prilikom predlaganja inicijative nije ispoštovana parlamentarna procedura. Predlagač Želimir Nešković mu je replicirao kazavši da je uradio ono što je od njega proceduralno traženo te da je to i obrazložio. Odnosno, istaknuto je da je njegov prijedlog morao doći pred delegate kako bi glasali o njegovom uvrštavanju na dnevni red.

Ademović je ostao pri svom stavu da se o tome može glasati tek na narednoj sjednici te je započeo s prvom tačkom dnevnog reda. Tada je zatražena je još jedna pauza i čitanje stenograma kako bi se utvrdilo da li je Ademović započeo dnevni red ili još uvijek ima prostora za glasanje o Neškovićevom zahtjevu za uvrštavanje prijedloga zakona na dnevni red.

Nakon pauze se ispostavilo da jeste započeto s raspravom o prvoj tački dnevnog reda, zbog čega je Želimir Nešković napustio sjednicu i pozvao kolege iz Kluba Srba da učine isto. On je poručio da je prekršen poslovnik s obzirom na to da se o njegovom prijedlogu zakona nije odlučivalo da li će biti na dnevnom redu.

Taj prijedlog inače podrazumijeva izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda na način da se troje sudija bira iz Narodne skupštine Republike Srpske, a šest sudija iz Parlamenta Federacije BiH. Predloženo je i da se odluke donose većinski s tim da mora biti po jedan glas iz svakog naroda i entiteta. Time bi se uvelo nacionalno odlučivanje u Ustavni sud BiH.

"Uputio sam prijedlog Kolegijumu Doma naroda. Predlažem razmatranje po hitnom postupku, jer imamo u posljednjih 10 dana donošenje tzv. evropskih i reformskih evropskih zakona, a nema pitanja Ustavnog suda, iako je to možda i najvažnije pitanje za funkcionisanje BiH", naglasio je delegat SDS-a Nešković.