Djelo učenika Bošnjačke gimnazije
0

Dokumentarac o opsadi Sarajeva dirnuo sve prisutne

Piše: Nedim Grabovica
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U okviru projekta "Ciklus dvadesetogodišnjica opsade Sarajeva“ sinoć je u prostorijama Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu premijerno prikazan dokumentarni film "Opsada Sarajeva, prvi dio, april – decembar 1992.“, djelo učenika trećih razreda ove škole.

Kako su kazali sami mentori projekta, film je historijsko-dokumentarno sjećanje na prvu godinu četverogodišnje opsade grada, a cilj je, prije svega, učenje o bliskoj prošlosti, očuvanje historijskog sjećanja na teške godine opsade, poštovanje i zahvalnost prema braniteljima i žrtvama te razvijanje patriotizma prema gradu Sarajevu i BiH.

"Ovo je naš doprinos obilježavanju dvadesetogodišnjice opsade Sarajeva. Ovo je ustvari naša priča o opsadi grada, priča koju ćemo nastaviti pričati u godinama koje su pred nama sa ciljem da se ne zaboravi i nikome i nigdje ne ponovi“, naglasili su mentori.

Film kroz intervjue sa građanima, ratnim generalima i sa dosta prikupljenih informacija, na pomalo brutalan, surov, te u nekim trenucima humorističan način, govori o svakodnevnici Sarajlija tokom prve godine agresije na BiH.

Nedostatk struje, vode, hrane i želja za preživljavanjem su do detalja opisani u ovom filmu. Također, ono što je možda najbolje prikazano, odnosno što je osvjetljavalo sve te crne dane terora, bili su umjetnici, pjevači, plesači, glumci, sportisti i drugi građani, koji su i pored svih nedaća koje su ih snašle tokom prve godine opsade, stvarali, kreirali i težili da na taj način daju do znanja agresoru da ne može ubiti duh ljudi.

Iako urađen amaterski, devedesetominutni dokumentarac je dirnuo sve prisutne, koji su na kraju, uz veliki pljesak, pozdravili učenike koji su radili na ovom djelu.