Vijećnica i njena vrijednost
61

FOTO+VIDEO / Film "Ožiljci Sarajeva" prikazan na španskoj državnoj televiziji

Klix.ba
(Foto: Miguel Angel Vinas )
U nedjelju je na jednom od kanala španske državne televizije RTVE prikazan dokumentarni film "Ožiljci Sarajeva", koji govori o Vijećnici i njenoj vrijednosti u historiji evropske kulture.

Dvadeset godina poslije, ekipa emisije "En Portada" vratila se ponovo u Sarajevo, kako bi prikazali ožiljke rata nakon početka raspada Jugoslavije. Ovdje je rat stvar prošlosti o kojoj se ne govori mnogo, piše u uvodonom dijelu reportaže.

Nezaposlenost veća od 40 posto, niske plaće, korupcija, nacionalizam i Dejtonski sporazum, koji je napravio politički i administrativni sistem jednako podijeljen između Bošnjaka, Hrvata i Srba, sve ovo otežava razvoj BiH.

Više od šesnaest godina nakon rata, Sarajlije nisu uspjele izbaciti tugu koju smo vidjeli u njhovim očima.

Iza njihove tišine kriju se različiti razlozi. Neki kriju traume dugogodišnjeg rata i opsade, drugi krivnju što nisu mogli pomoći svojim komšijama, što su prešli na "drugu stranu", piše portal televizije RTVE.

Nekoliko sedmica prije početka opsade, u Sarajevu niko nije vjerovao da će rat, koji je u tom trenutku buktao u Hrvatskoj, doći u njihov grad. Nemoguće, govorili su, i kao dokaz za svoju tvrdnju navodili su kozmopolitski duh, otvorenost različitim kluturama, različitost u svom gradu. Nažalost, grad na Miljacki postao je još jedna žrtva.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka predstavlja simbol grada, prošli i sadašnji. Zove se Vijećnica, i jedna je od najljepših građevina u glavnom gradu BiH. Nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1949. godine, Vijećnica je služila Gradskoj upravi, kao zgrada Okružnog suda Sarajeva i sjedište Bosanskohercegovačkog sabora. Nakon toga, Vijećnica postaje Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Zbog svega toga što ona znači Sarajlijama i građanima BiH, odlučili smo snimiti ovaj dokumentarni film u kojem smo se sjetili rata, gubitaka i teškog postratnog perioda. Vijećnica je danas jedini veliki objekt čija rekonstrukcija nije završena.

Radovi koji se, između ostalog, finansiraju i uz međunarodnu pomoći, sporo napreduju.

  • En portada - Cicatrices de Sarajevo