Maratonski pregovori
13

Doktori medicine i stomatologije u TK konačno bi mogli dobiti kolektivni ugovor

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Doktori medicine i stomatoloigije u Tuzlanskom kantonu još uvijek nisu dobili kolektivni ugovor, a na dokument kojim su regulisana njihova prava, potpise bi uskoro trebali staviti predstavnici Kantonalne vlade i strukovnog sindikata, saznaje portal Klix.ba.

Pregovori između Kantonalne vlade i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona traju već skoro pola godine.

U određenoj mjeri proteklih mjeseci pronalažen je zajednički jezik, međutim potpisivanje kolektivnog ugovora do danas nije uslijedilo, jer, kako saznajemo, konačan zajednički stav, između ostalog, nije zauzet u vezi s koeficijentom za obračin plaća koji bi predviđao povećanje naknada ljekarima.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona na adresu Kantonalne vlade danas je uputio još jedan u nizu prijedloga kolektivnog ugovora, a zvaničan datum mogućeg potpisivanja dokumenta bit će poznat u narednih nekoliko dana.

"Mi smo u pregovorima još uvijek. Prošle sedmice smo imali sastanak sa pregovaračkim timom Vlade Tuzlanskog kantona i određene stvari su usaglašene. Nakon toga naš glavni odbor je održao sastanak, mi smo pripremili prijedlog koji upućujemo Vladi, a ukoliko ga ne prihvate vidjet ćemo šta ćemo dalje", rekao je za Klix.ba potpredsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH Admir Suljić koji je ranije obnašao i funkciju predsjednika Štrajkačkog odbora sindikata u TK.

Članovi ovog sindikata od Kantonalne vlade zahtjevaju omogućavanje ravnopravnog statusa sa ostalim ljekarima u Federaciji BiH.

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić kratko je za portal Klix.ba rekao da se uskoro očekuje potpisivanje kolektivnog ugovora.

"Mislim da smo blizu zajedničkog stava", kratko nam je rekao Hadžiefendić.

Podsjećamo, priča o problemima s kojima se susreću doktori medicine i stomatologije u Tuzlanskom kantonu pokrenuta je prije nešto više od pola godine kada su tamošnji medicinski radnici odlučili stupiti u generalni štrajk.

U to vrijeme štrajk je bilo moguće sprovesti u svim zdravstvenim ustnovama izuzev u Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli, gdje je uslijedio i obračun sudskim putem između menadžmenta ove zdravstvene ustanove i članova Sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

Naime, iz menadžmenta su tvrdili da štrajk nije zakonit s obzirom na to da ovaj sindikat nije imao reprezentativnost u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH, dok su iz sindikata isticali suprotno.

Sva previranja na kraju su završena sjedanjem za isti stol predstavnika sindikata i Vlade TK koji bi nakon maratonskih pregovora konačno trebali potpisati kolektivni ugovor, a na kojem se insistira već duži vremenski period.

Tuzlanski kanton je specifičan i po činjenici da postoje dva sindikata ljekara, odnosno Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije te Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u oblasti zdravstva.