Sve pohvale, ali...
32

Dokle je BiH s uvođenjem e-Dnevnika u škole: Problemi internet, obuka i oprema

E. M.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Primjena e-Dnevnika u školama u BiH još uvijek nije u potpunosti zaživjela. U tek nekoliko kantona se primjenjuje, a dok ih neki priželjkuju, neki ipak žele tradicionalni način vođenja nastavnog procesa i ocjenjivanja.

Ideja uvođenja e-Dnevnika u škole u BIH stara je više od deset godina, a mišljenja o njegovoj primjeni i danas su različita od škole do škole, od ministarstva do ministarstva, ali i krajnjih korisnika nastavnika i učenika.

Dok jedni smatraju da ima brojne benefite u smislu funkcionisanja i lakšeg vođenja plana ocjenjivanja, drugi ipak smatraju da je dodatna obaveza profesorima i nastavnicima, a sve to otežava i potreba za dodatnom informatičkom pismenošću onih koji će ga koristiti.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović za Klix.ba je kazao da se e-Dnevnici ne primjenjuju u ZDK i BPK, u Unsko-sanskom kantonu provodi pilot projekt, u Srednjobosanskom se primjenjuje u većini škola, dok se u drugim kantonima se djelomično primjenjuje. Primjenjuje se i u Republici Srpskoj.

"Postoji tendencija da se uvede u svim kantonima. Različita su iskustva od pozitivnih reakcija roditelja koji imaju uvid u aktivnost i ocjene svoje djece u školama, pa do dodatne obaveze prosvjetnim radnicima. U Sarajevu se planira nova verzija uvođenja dnevnika što pokazuje da provedba e-Dnevnika nije toliko efikasna", kaže Šatorović.

E-Dnevnici nisu zastupljeni u školama Tuzlanskog kantona, a iz Ministarstva obrazovanja TK nam je potvrđeno da je njegova primjena planirana do 2027. godine.

U HNK je to još uvijek na "dugom štapu" jer se nisu stekli temeljni preduslovi za realizaciju ovog projekta.

"Potrebno je ugraditi zakonsku osnovu i podzakonske akte. S druge strane je potrebno riješiti tehnološka pitanja, jer cijeli kanton još nije adekvatno pokriven internet signalom što predstavlja veliki problem za realizaciju tako ozbiljnog projekta"; pojasnili su iz Vlade HNK.

U Zeničko-dobojskom kantonu se primjenjuje u određenim školama koje nisu u potpunosti pod nadležnosti kantonalnog ministarstva obrazovanja, a ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Mirza Mušija nam je kazao

"U 2020. godini smo radili pilot projekt e-dnevnika s 13 škola u svim općinama. Međutim, da bi projekt zaživio u svim školama potrebno je jačati kadrovski kapacitet po školama, ali i izvršiti nabavku neophodne opreme i softwarea što iziskuje dodatna sredstva koja u ovom trenutku nemamo. Plan je da u budućnosti radimo na implementaciji e-dnevnika. Za razliku od Sarajeva koji ima informacioni centar (podršku) u sklopu Univerziteta, mi nemamo", kaže Mušija.

Đenan Hodžić, direktor OŠ "Kaćuni" Busovača nam je kazao da je pilot projekt u svim školama bio prošle godine, ali da je od ove školske godine cijeli SBK u sistemu e-Dnevnika.

"Mi smo imali pilot projekt prethodne godine, a ove godine se provodi u svim školama u SBK. Odlično se pokazao, ali smo imali dosta poteškoća od pripremljenosti nastavnika u vidu stručnog osposobljavanja, do nedovoljne tehničke opremljenosti škola gdje smo zamišljali da svako odjeljenje ima laptop/tablet za ovu svrhu da ne bi niko morao koristiti svoje resurse, ali problem je bila i internet pokrivenost. Zbog slabog interneta u pojedinim dijelovima smo imali duplanje posla zapisivanja pa kasnije upisivanja u e-Dnevnik. U suštini ovo je veoma korisna stvar, napredak koji se može u sistematičniji pristup i bolju reakciju ministarstava prema školama zaista usavršiti", zaključio je Hodžić.

Izgledno je da je ovaj projekt u jednom dijelu olakšica za nastavnike s obzirom na uređenost sistema koji se vodi planom i programom realizacije nastavnog procesa određenog predmeta do lakše kontrole i uvida u dnevnik od roditelja, ali je potrebna puno veća podrška nadležnih prije realizacije pilot projekta koja podrazumijeva informatičko osposobljavanje osoblja kao i osiguranje potrebne opreme.