Prvi dan štrajka
16

Dok Vlada u Sarajevu slikovito objašnjava kako nema novca, sindikalisti poručuju da spinuju

M. N.
Jutros je u štrajk stupilo oko 3.000 zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo. U međuvremenu Vlada KS se oglasila navodeći mjere koje je poduzela kako bi poboljšala situaciju i u zdravstvu, a zbog kojih, kako kažu, ne mogu dati 31 milion štrajkačima. Iz nadležnog sindikata tvrde kako ih žele posvađati s pacijentima.
Kantonalna vlada je objavila i grafiku u kojoj pokušava objasniti zbog čega ne može dati 31 milion KM štrajkačima gdje navode kako su 11 miliona KM izdvojili za obaveze iz prethodnog perioda, novac za upošljavanje novih 195 radnika i 135 specijalizacija, šest miliona KM za teško oboljelu djecu, 3,5 miliona KM za lijekove, za veterane rata, najslabije, kraće liste čekanja i banjsko liječenje.

Također, pojavila se i analiza plaća radnika u zdravstvu i prosvjetnih radnika u KS. Zdravstveni radnici imaju veće plaće od prosvjetnih radnika za nekoliko stotina KM za istu stručnu spremu.

Tako prema ovoj analizi doktor nauka zaposlen u JU Dom zdravlja KS ima prosječnu platu oko 1.929 KM, a najvišu 2.170 KM. Zaposlenik u prosvjeti s istom stručnom spremom ima prosječnu platu nižu za više od 700 KM (1.078 KM), najvišu za oko 600 KM (1.512 KM).

Oni koji imaju srednju stručnu spremu, a rade u JU Dom zdravlja KS, imaju prosječnu platu 1.542 (najviša 2.170 KM), dok u školama u KS imaju 731 KM (najviša 968 KM). VSS radnici u ovoj zdravstvenoj ustanovi imaju prosječnu platu 1.329 KM, a prosvjeti 1.054 KM dok je za druge stručne spreme prosječna u zdravstvu 1.035 KM, a u prosvjeti 894 KM.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić kazao je kako je riječ o pokušaju spina i pokušaju aktuelne Vlade KS da okrene pacijente i javno mnijenje protiv zdravstvenih radnika.

"Nisu oni ništa uložili. Treba godinu dana da shvate gdje su došli poslije 27 godina haosa u zdravstvu. Kako će porediti građevinarstvo, ugostiteljsku djelatnost, bankarstvo, zdravstvo i školstvo. Oni se kite onim što smo se mi izborili s prošlom vladom, a šta su oni uradili. Kažu prošle godine ste dobili veći postotak na platu i ok, a šta je s usklađivanjem porasta životnih troškova. To je sada obaveza ove vlade, a oni u ovoj godini nisu potpisali nikakav ugovor s granskim sindikatom koji predstavlja uposlenike u zdravstvu", kazao je Selimić.

Dodao je kako će aktuelna vlast tek nakon ove sedmice početi razmišljati šta da urade, ali da im to nije bitno.

"Bitno nam je da pacijenti nisu nezadovoljni i da nije bilo konflikta. U 2017. godini bilo smo 22 dana u generalnom štrajku i napravili smo domino efekat u Federaciji BiH pa se čak prenijelo i na RS. Vlada KS je do skrivajući se iza odluke Skupštine KS mimo Zakona odlučila da digne kredit koji vraća iz Fonda zdravstvenog osiguranja. O čemu oni pričaju? Haj'mo sjesti, otvoreno razgovarati i završiti", kazao je Selimić.