Zasad bez gužvi
19

Pacijenti o štrajku zdravstvenih radnika u Sarajevu: Ljekari odlaze, ko će nas liječiti?

S.H.P.
Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo jutros su stupili u štrajk jer nije postignut dogovor sa Vladom Kantona Sarajevo da im se povećaju plate. Ovaj generalni štrajk, prema potpisanom sporazumu, ne predstavlja potpunu obustavu rada, a naša ekipa posjetila je Dom zdravlja Centar i razgovarala sa pacijentima kojima su trebale medicinske usluge.
Mišljenja pacijenata o tome da li je štrajk zdravstvenih radnika opravdan su podijeljena, no jedno je sigurno, pacijenti ne čekaju dugo na pružanje zdravstvenih usluga.

"Ne čekam dugo, ali mislim da je ovo strašno. Pacijenti su uglavnom stariji ljudi, penzioneri, bolesni ljudi. Primaju samo hitne slučajeve. Ja sam hitan slučaj, za tri dana trebam primiti terapiju", rekla je jedna od pacijentica.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Druga pacijentica koju smo zatekli u Vrazovoj kazala nam je: "Ja sam došla sad, ali izgleda da ću čekati. Imam visok pritisak, već sedam dana ležim. Ne znam da li je štrajk zdravstvenih radnika opravdan".

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Neki od pacijenta smatraju kako je štrajk opravdan i da je dosta ponižavanja zdravstvenih radnika.

"Nisam dugo čekao, bio sam naručen. Uradili su šta su trebali. Zdravstveni radnici s pravom štrajkuju, dosta je više njihovog ponižavanja. Odlaze nam, pa ko će poslije raditi? Primaju sve pacijente, ne samo hitne slučajeve", kazao je jedan od sugrađana.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Glasnogovornik JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić u izjavi za Klix.ba je istakao kako trenutno nema gužvi te da pacijenti ne bi trebali osjetiti štrajk zdravstvenih radnika.

"Dosadašnja praksa je pokazala da su pacijenti maksimalno kooperativni. Prethodnih godina su dolazili samo hitni slučajevi. Ono što je neupitno su hitni slučajevi, hronični bolesnici u svakom smislu te riječi, propisivanje terapije, ranije dogovoreni sistematski pregledi, vakcinacija, domen centra za fizikalnu rehabilitaciju, domen stomatologije tj. ono što je hitno u stomatologiji. Širok je set usluga koje su na raspolaganju pacijentima, tako da mislimo da građani neće umnogome osjetiti štrajk zdravstvenih radnika", rekao je Šarkić.

Arman Šarkić (Foto: D. S./Klix.ba)
Arman Šarkić (Foto: D. S./Klix.ba)

Budući da neki od zdravstvenih radnika ne štrajkuju zbog podijeljenosti sindikata, Šarkić navodi kako je ova činjenica potpuno nebitna za pacijente jer svi oni moraju dobiti usluge koje su im zagarantovane sporazumom. Ukoliko pacijent ne dobije zdravstvenu uslugu, ima pravo da se žali.