Politički vrtlog
359

Dok stranci u Sarajevu pregovaraju o Izbornom zakonu, Dodik na Palama prijeti formiranjem vojske

S. Hambo
Foto: SNSD
Foto: SNSD
Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na "nježne" prijetnje o mogućim sankcijama pojedincima odgovara kratko i jasno. Pokreće proceduru povlačenja iz svih državnih institucija te formiranja, između ostalog, i svoje vojske.
Dok u Sarajevu borave dva visoka izaslanika, jedan iz SAD-a i jedan koji predstavlja Evropsku uniju, gdje pokušavaju ispregovarati dogovor o izmjenama Izbornog zakona, petnaest kilometara dalje Milorad Dodik na Palama usvaja deklaraciju u kojoj prijeti da će se u najskorijem periodu RS povući iz svih državnih institucija ili većine te da će, između ostalog, formirati svoju vojsku.

Tu šizofrenu političku situaciju stranci moraju primijetiti. Inače, kako pregovarati o reformama za državu, o promjeni Izbornog zakona dok jedan značajan politički subjekt doslovno prijeti da će se u narednim mjesecima povući iz Oružanih snaga BiH i formirati svoju vojsku, da će se povući iz državnog pravosudnog sistema te da će u slučaju pokušaja državnih organa da reaguju u RS-u to silom zabraniti.

U takvim trenucima američki diplomata zadužen za Zapadni Balkan Gabriel Escobar poručuje da na takve poruke ne treba reagovati. I ne treba vjerovatno, jer svaka reakcija bi dobrodošla toj destruktivnoj politici koja se nameće iz RS-a. Istina, Escobar je vrlo jasno najavio sankcije za Dodika i druge zajedno s evropskim partnerima, međutim stanje na terenu, poruke iz SNSD-a govore da stranci ne smiju dopustiti konkretizaciju takvih najava.

To uostalom i nisu samo najave, već konkretno pokrenute procedure i pitanje je koliko je odgovorno da odgovorni međunarodni faktor čeka da neki Dodikov zakon bude objavljen u Službenom listu. Dakle, dok jedni pregovaraju kako da ne bude diskriminacije u državi, traže rješenja za Izborni zakon ili žele investicije, od njih se traži da pristaju na ustupke i kompromise dok Dodik iznad Sarajeva (Pale) u deklaraciji najavljuje formiranje vojske RS-a, što bi suštinski bila paravojska.

To je istakao nedavno i srbijanski vojni analitičar Vlade Radulović.

"Ako nemate političku situaciju koja je vrlo pogodna da ulazite u tu priču, džaba krečite. Značajan je vanjski faktor. Ukoliko nemate podršku i spremnost nekog izvana, onog koji je bitan u regionu ili na generalnom planu, džaba vam sve to. Možda ćete pokušati napraviti neke korake, ali ćete završiti kao teroristička organizacija koja će biti urušena", ukazao je Radulović.

S druge strane, u RS-u znaju da nemaju pravni osnov da jednostrano prenose nadležnosti, ali ipak to rade uprkos upozorenjima da bi cijeli entitet mogao trpjeti sankcije.

I u konačnom ocjenjivanju startnih pozicija ni Evropska unija ni Amerika ne mogu zatvoriti oči na toksično stanje na terenu. Hoće li jedne ucijeniti da moraju pristati na sve kompromise za Izborni zakon i minimalne reforme Ustava, a drugima sve oprostiti samo da se smire, uprkos činjenici da više ne kriju da žele urušiti državu i da su krenuli u tu proceduru. Ukoliko zatvore oči, međunarodni faktor ili ne zna ništa o suštinskom problemu u BiH ili im je svejedno.

Deklaraciju koju je Glavni odbor SNSD-a usvojio sinoć na Palama, u kojoj najavljuju povlačenje iz većine državnih institucija te formiranje svoje vojske, objavila je Istraga i možete je pročitati ovdje.