Ko je nadležan?
258

Dok se u domaćinstvima lože gume i smeće, građani nemaju kome prijaviti zagađivače

Piše: Dž. L.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Podaci o opasnoj zagađenosti zraka proteklih dana su uznemirili građane glavnog grada Bosne i Hercegovine. Međutim, dok mnogi pokušavaju utjecati na ozbiljne razmjere polucije, drugi loženjem guma ili smeća iz kontejnera dodatno narušavaju već ozbiljno narušeno ekološko stanje u Sarajevu, ali i cijeloj BiH.

Pojedini ogorčeni građani javili su se našoj redakciji sa žalbama kako nemaju kome prijaviti osobe koje zagađuju zrak loženjem štetnih materijala.

Kome se obratiti

Grupa stanara iz Vogošće pokušala je prijaviti jednog komšiju koji, kako su nam ispričali, danima loži gume i otpad, ali nije uspjela u svojoj namjeri. Naime, iz ekološke inspekcije su im kazali kako nisu nadležni za takve slučajeve te da se obrate Inspekciji zaštite od požara koja djeluje pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, ali i tamo ih je dočekao isti odgovor.

Međutim, kako saznajemo iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP KS), kontrola ložišta individualnih stambenih objekata u nadležnosti je Inspekcije zaštite od požara koja djeluje pri MUP-u KS. Međutim, to nam nisu potvrdili iz ove Inspekcije.

"Inspektori za zaštitu od požara u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu vrše nadzor održavanja u ispravnom stanju dimnjaka i ložišta koji mogu prouzrokovati nastanak i širenje požara u pravnim i fizičkim osobama, kao i nadzor nad čišćenjem i pregledom dimovodnih objekata propisan Odlukom o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u KS", odgovorili su nam iz Inspekcije za zaštitu od požara.

Ovlaštena dimnjačarska društva na kraju svakog mjeseca dostavljaju Inspekciji zaštite od požara zapisnike o izvršenim pregledima i čišćenjima dimovodnih objekata u KS. U slučaju kada dimnjačar zapisnikom konstatuje korištenje energenata i otpadnih materija ili druge nepravilnosti na dimovodnim objektima, inspektori za zaštitu od požara izvrše inspekcijske nadzore i provode zakonom propisane mjere.

"Za vrijeme prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo inspektori vrše pojačani nadzor vlasnika i korisnika dimovodnih objekata", dodali su iz Inspekcije za zaštitu od požara.

Inspekcijske kontrole

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo govore nam kako poduzimaju sve potrebne mjere kako bi se poboljšao kvalitet zraka u ovom kantonu. Početkom septembra ove godine intenzivirali su inspekcijske kontrole nad provođenjem Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka KS. Kontrole su prioritetno izvršene na mjestima i kod subjekata koji bitno mogu utjecati na povećan stepen zagađenja.

"Inspekcija zaštite okoliša tokom cijele godine prioritetno vrši nadzor nad operaterima koji u upotrebi imaju postrojenja za sagorjevanje snage 50 kilovata i više, a koja imaju zakonsku obavezu da izvrše monitoring emisija u zrak. U dosadašnjim kontrolama pokrenuta su 42 inspekcijska nadzora kod registrovanih subjekata koji obavljanjem određene djelatnosti vrše značajne emisije u zrak i 12 kotlovnica KJKP Toplane Sarajevo. Od subjekata kontrole zatraženo je da urade monitoring emisije polutanata u zrak u zakonski predviđenom roku te rezultate dostave Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, koje vodi registar emisija. U slučajevima prekoračenja Ministarstvo zahtijeva dodatni inspekcijski nadzor nadležne inspekcije", pojasnila nam je Vildana Brdarić, glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Kantonalni komunalni inspektori su u okvirima svoje nadležnosti naredili kantonalnim preduzećima Park i Rad da poduzmu mjere intenzivnog čišćenja saobraćajnica i održavanja čistoće javnih zelenih površina kako bi se smanjilo prisustvo čestica prašine u zraku.

Tržišno-turistička inspekcija je prilikom kontrole prodaje uglja izvršila nadzor nad četiri registrirana subjekata koji obavljaju promet uglja u Kantonu Sarajevo te je utvrđeno da kontrolisani subjekti posjeduju dokaze, odnosno certifikat o kvalitetu koji je izdala akreditovana kuća po BAS standardima.

Podsjećamo, u Kantonu Sarajevo zabranjeno je kao gorivo koristiti teška ulja kod kojih sadržaj sumpora prelazi jedan posto mase, a zabrana se odnosi i na prodaju i upotrebu uglja koji ima ukupni sadržaj gorivog sumpora iznad jedan posto te toplotnu moć nižu od 12.000 kilodžula po kilogramu.

Za pravnu osobu koja ne postupi u skladu s odredbama Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka KS predviđena je novčana kazna od 1.000 do 5.000 KM, dok za odgovornu osobu, kao i za fizičku osobu, novčana kazna iznosi od 500 do 1.000 KM.

Uočene nepravilnosti, koje se odnose na nepoštivanje Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka KS građani mogu prijaviti putem Eko-telefona na broj 66 00 00.

Pored ekološke inspekcije te Inspekcije pri MUP-u KS, koji brinu o zaštiti zraka, u Sarajevu djeluju i eko policija te eko ili komunalni redari koji u okviru svojih nadležnosti vode računa o čistoći grada te zaštiti okoliša.

Međutim, kome građani mogu prijaviti osobe koje loženjem raznih materijala zagađuju okoliš, ostaje nejasno.