Važan korak u pristupanju
87

Dok NATO ocjenjuje naše vojnike na Manjači, Dodik tvrdi da BiH nije ni blizu članstva: Volio bih da se ukinu OSBiH

M. G.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH nije blizu članstva u NATO-u i da bi volio da BiH ukine Oružane snage, komentirajući vježbu "Kombinovani napor 22" na Manjači.
Dodik je rekao da je najavljena vježba "Kombinovani napor 22" na Manjači dio već ustaljene prakse u okviru programa koji je ranije donesen.

"NATO tu ne učestvuje nego je kao posmatrač. Oni će tu posmatrati određene stvari, kao što se pojavljuju u Srbiji i na mnogim mjestima u okviru svih programa", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je protiv ulaska BiH u NATO alijansu.

"Mi smo protiv NATO-a. Taj program saradnje sa NATO-om govori da se članstvo ne prejudicira. Za to je potrebna posebna odluka, ali ne postoji", rekao je Dodik.

On je istakao da bi volio da se BiH demilitarizuje.

"Nama NATO ne treba ni u tom pogledu, ali neka struktura koju sam naslijedio nije mogla da se eliminiše u ovom vremenu. Radit ćemo na tome ubuduće", istakao je Dodik.

Podsjećamo, ministar odbrane u Vijeću ministara BiH Sifet Podžić i načelnik Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović predstavili su danas u Sarajevu vježbu "Kombinovani napor 22" kojim je najavljeno od 19. do 23. septembra na Manjači finalno NATO ocjenjivanje Bataljonske borbene grupe lake pješadije Oružanih snaga BiH.