BiH
59

Dok Lukač prijeti oružjem, Tužilaštvo i OHR šute, a SIPA dorađuje sporazum

Piše: Ervin Mušinović
Salihović, Cvijanović, Inzko (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Salihović, Cvijanović, Inzko (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Odluka Vlade RS-a o prekidu saradnje sa SIPA-om, Sudom BiH i Tužilaštvom BiH predstavlja kršenje Ustava, najvišeg pravnog akta države. Ipak, dok ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač prijeti oružjem, dok premijerka RS Željka Cvijanović provocira Inzka pozivajući ga da je smijeni, Tužilaštvo BiH i OHR šute.

Nakon što je Vlada Republike Srpske donijela neustavnu odluku da prekida saradnju sa državnim pravosudnim institucijama i SIPA-om, premijerka Vlade RS-a Željka Cvijanović otvoreno je pozvala visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da je smijeni.

Svjesna nemoći OHR-a, Cvijanović je izjavila da će to još jednom značiti da je Republika Srpska pobijedila, a izgubio visoki predstavnik, a konačno izgubila je i BiH priliku i šansu da sama postigne određene dogovore.

Po običaju, OHR je na odluku Vlade Željke Cvijanović reagovao deklarativnim saopćenjem u kojem je upozorio da "pravosudne institucije i organi za provođenje zakona na državnom nivou imaju nadležnost da djeluju u punom kapacitetu na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine", što je već od ranije poznato svim građanima i vlastima u oba entiteta.

Izjavi OHR-a pridružile su se Delegacija Evropske unije. te ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke, Kraljevine Holandije, Španije, Japana, Turske, Francuske, Kanade i Italije.

To nije spriječilo ministra unutrašnjih poslova RS- Dragana Lukača da izjavi kako će policija iz RS-a spriječiti svaki pokušaj Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) da pretrese prostorije entitetskih institucija.

On je išao čak dotle da je upozorio kako će pripadnici MUP-a RS koristiti oružje samo ukoliko bude upotrijebljeno protiv njih, vjerovatno misleći na pedeset komada automatskih pušaka i 500.000 komada puščane municije za što je MUP RS nedavno dobio saglasnost ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića te državne ministrice odbrane Marine Pendeš.

Aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović ističe da Lukač slične izjave, koje štete miru BiH, daje svaki put kada se desi nešto što ne može kontrolisati.

"On poziva na sukob policijskih agencija u BiH, što je svakako zabrinjavajuće, ali on se tu puno ne pita. Pita se Milorad Dodik", kazao je za Klix.ba Ahmetović.

Uprkos činjenici da pozivanje na sukob policijskih agencija predstavlja napad na ustavno-pravni poredak države, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje bi trebalo krivično goniti one koji ne poštuju zakone i dalje šuti.

Državno Tužilaštvo na čelu sa Goranom Salihovićem se baš kao i OHR oglasilo saopćenjem za javnost gdje je informisalo stanovnike BiH da "svako ometanje rada pravosuđa predstavlja kazneno djelo čiji počinitelji će biti procesuirani". Sa druge strane, mnogo je počinitelja kaznenih djela koje Tužilaštvo BiH nikada nije procesuiralo, poput odgovornih za nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH.

Ahmetović, koji je obnašao i funkciju ministra sigurnosti BiH, kazao je kako Tužilaštvo BiH itekako ima prostora da se zabavi inicijatorima odluka iz entiteta RS, a u vezi s prekidom saradnje sa SIPA-om, Sudom BiH i Tužilaštvom BiH.

"Sama odluka Vlade RS je krivično djelo i prijetnja miru u Bosni i Hercegovini. Svakako da Tužilaštvo BiH ima prostora da se pozabavi ovim odlukama i inicijatorima ovih odluka", rekao je Ahmetović.

On smatra da su sva dešavanja u vezi sa spornom odlukom rezultat ishitrenih poteza Vlade Republike Srpske i predsjednika entiteta RS Milorada Dodika.

"To se vidi iz odluke. Dosadašnji rad policijskih agencija u BiH je u postojećim okvirima funkcionalan i dobar. Mislim da se u ovim strukturama nema šta ni dodati ni oduzeti, samo se može unaprijediti saradnja, jer sve što bi bilo suprotno vodilo bi devalvaciji države, u šta ne vjerujem", kazao je Ahmetović.

On je dodao da su sva dešavanja zapravo rezultat politike Milorada Dodika kojem očito ne ogovaraju aktivnosti Tužilaštva BiH.

Ipak, ističe kako smatra da će sva priča o prekidu saradnje sa državnim istražnim i pravosudnim institucijama imati potpuno drugačiji rezultat.

Jučer je u Banjoj Luci održan sastanak između ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, direktora SIPA-e Perice Stanića i direktora Policije RS Gojka Vasića.

Na sastanku je dogovoreno da se postojeći sporazum o operativnoj saradnji i koordinaciji doradi i precizno definiše, kao i dogovori buduća saradnja u borbi protiv terorizma.

Navedeni operativni sporazum će u toku sljedeće sedmice dogovoriti i potpisati direktor Policije Republike Srpske i direktor SIPA-e, u cilju efikasnijeg postupanja i koordinacije u budućoj saradnji.