|

MUP RS nabavio pedeset automatskih pušaka i 500.000 metaka

MUP RS nabavio pedeset automatskih pušaka i 500.000 metaka
101
Piše: E. Mušinović
7.12.2015. u 12:00
153
komentara
101

dijeljenja
MUP RS nabavio pedeset automatskih pušaka i 500.000 metaka Ilustracija (Foto: EPA)
Kako saznaje Klix.ba, državne institucije odobrile su Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske uvoz oružja i to pedeset komada automatskih pušaka i 500.000 komada puščane municije. Namjena naručenog oružja još uvijek nije poznata.
Automatske puške Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske kupuje od srbijanske firme "Zastava oružje", a puščanu municiju od "Prvog partizana" čije je sjedište također u Srbiji.

Saglasnost za uvoz oružja i vojne opreme dali su Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te državno Ministarstvo odbrane.

Riječ je o puščanoj municiji 5,56×45mm NATO ss 109, odnosno o mecima za pušku, razvijenim u Sjedinjenim Američkim Državama i izvorno kalibriranim za pušku M16.

Kada je riječ o puškama, MUP RS naručio je 50 komada automatskih pušaka M21S BS kalibra 5,56x45 mm sa kompletom koji se sastoji od šipke, okvira, pribora, četkice, kantice, remenika, uputstva za rukovanje i torbica za RAP.

Na zvaničnoj stranici "Zastave" stoji da modeli automatskih pušaka sa oznakom BS imaju integralne Picatinny šine, u skladu sa NATO standardom, na poklopcu sanduka i oblogama cijevi.

"Promjena vrste paljbe se obavlja obostranom polugom koja ima tri položaja: jedinična, rafalna, ukočeno. Mehanički nišani s tricijumskim cjevčicama osiguravaju mogućnost nišanjenja u noćnim uslovima. Na pušku se može montirati podcijevni bacač granata u kalibru 40 mm, model BGP 40mm. Na Picatinny šinu donje obloge cijevi se može montirati podcijevni bacač granata BGP 40x46 mm", stoji u opisu.

Povodom nabavke oružja kontaktirali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske kako bismo dobili odgovor o namjeni naručenog oružja. Odgovor iz Ministarstva nismo dobili do zaključenja teksta.

Ovu informaciju potvrdio nam je i zamjenik ministrice odbrane BiH Emir Suljagić koji je kazao da je kupovina municije i naoružanja u toku.

"Drugo, ono čemu očigledno svjedočimo je postepena militarizacija MUP-a RS, jer ovo možda jeste najveća, ali ne jedina nabavka opreme i naoružanja u toku ove godine. Dalje, početkom ove godine spriječili smo pokušaj da se MUP-u RS iz viškova neperspektivnog naoružanja isporuči osam borbenih oklopnih vozila. Pola miliona metaka je mnogo za redovne aktivnosti jedne policijske agencije. U kontekstu najave referenduma, ova kupovina ima zabrinjavajuće implikacije i čini mi se kao da će režim Milorada Dodika ići do kraja u tim najavama po svaku cijenu", rekao je Suljagić.

Podsjećamo, u junu ove godine Komisija za provođenje postupka rješavanja viška pokretne vojne imovine donijela je odluku o dodjeli devet borbenih oklopnih vozila MUP-u RS, dva SIPA-i i pet MUP-u Federacije BiH.

MUP RS je, izuzmu li se zahtjevi za pješadijsko naoružanje, tražio i oklopne transportere i borbena vozila, ali su takvi zahtjevi redovno odbijani. Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH do sada nikad nije podnosilo slične zahtjeve.
Prijavi grešku


Komentari (153)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...