{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MUP RS nabavio pedeset automatskih pušaka i 500.000 metaka

7.12.2015. u 12:00
101
153
MUP RS nabavio pedeset automatskih pušaka i 500.000 metaka
101
MUP RS nabavio pedeset automatskih pušaka i 500.000 metaka
Ilustracija (Foto: EPA)
Kako saznaje Klix.ba, državne institucije odobrile su Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske uvoz oružja i to pedeset komada automatskih pušaka i 500.000 komada puščane municije. Namjena naručenog oružja još uvijek nije poznata.
Automatske puške Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske kupuje od srbijanske firme "Zastava oružje", a puščanu municiju od "Prvog partizana" čije je sjedište također u Srbiji.

Saglasnost za uvoz oružja i vojne opreme dali su Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te državno Ministarstvo odbrane.

Riječ je o puščanoj municiji 5,56×45mm NATO ss 109, odnosno o mecima za pušku, razvijenim u Sjedinjenim Američkim Državama i izvorno kalibriranim za pušku M16.

Kada je riječ o puškama, MUP RS naručio je 50 komada automatskih pušaka M21S BS kalibra 5,56x45 mm sa kompletom koji se sastoji od šipke, okvira, pribora, četkice, kantice, remenika, uputstva za rukovanje i torbica za RAP.

Na zvaničnoj stranici "Zastave" stoji da modeli automatskih pušaka sa oznakom BS imaju integralne Picatinny šine, u skladu sa NATO standardom, na poklopcu sanduka i oblogama cijevi.

"Promjena vrste paljbe se obavlja obostranom polugom koja ima tri položaja: jedinična, rafalna, ukočeno. Mehanički nišani s tricijumskim cjevčicama osiguravaju mogućnost nišanjenja u noćnim uslovima. Na pušku se može montirati podcijevni bacač granata u kalibru 40 mm, model BGP 40mm. Na Picatinny šinu donje obloge cijevi se može montirati podcijevni bacač granata BGP 40x46 mm", stoji u opisu.

Povodom nabavke oružja kontaktirali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske kako bismo dobili odgovor o namjeni naručenog oružja. Odgovor iz Ministarstva nismo dobili do zaključenja teksta.

Ovu informaciju potvrdio nam je i zamjenik ministrice odbrane BiH Emir Suljagić koji je kazao da je kupovina municije i naoružanja u toku.

"Drugo, ono čemu očigledno svjedočimo je postepena militarizacija MUP-a RS, jer ovo možda jeste najveća, ali ne jedina nabavka opreme i naoružanja u toku ove godine. Dalje, početkom ove godine spriječili smo pokušaj da se MUP-u RS iz viškova neperspektivnog naoružanja isporuči osam borbenih oklopnih vozila. Pola miliona metaka je mnogo za redovne aktivnosti jedne policijske agencije. U kontekstu najave referenduma, ova kupovina ima zabrinjavajuće implikacije i čini mi se kao da će režim Milorada Dodika ići do kraja u tim najavama po svaku cijenu", rekao je Suljagić.

Podsjećamo, u junu ove godine Komisija za provođenje postupka rješavanja viška pokretne vojne imovine donijela je odluku o dodjeli devet borbenih oklopnih vozila MUP-u RS, dva SIPA-i i pet MUP-u Federacije BiH.

MUP RS je, izuzmu li se zahtjevi za pješadijsko naoružanje, tražio i oklopne transportere i borbena vozila, ali su takvi zahtjevi redovno odbijani. Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH do sada nikad nije podnosilo slične zahtjeve.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: