BiH
102

BiH ima veliki višak naoružanja koji je opasnost za građane, a država ga ne prodaje

Piše: A. Džano
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Oružane snage BiH (OSBiH) u proteklim su godinama uništile određene količine viška naoružanja u našoj zemlji, ali velika količina municije i granata još uvijek je smještena u magacinima. Ovo naoružanje dvadeset i jednu godinu nakon završetka rata još uvijek predstavlja opasnost za građane.

"Viška naoružanja u našem vlasništvu možemo se rješavati na tri načina: prodajom, donacijom i uništenjem. Do sada nikada nismo koristili metod prodaje, za razliku od dva ostala metoda“, rekla je za Klix.ba Uma Sinanović, glasnogovornica Ministarstva odbrane BiH (MOBiH).

Istakla je da MO i OSBiH nisu nadležni, niti imaju informacije o višku naoružanja izvan odbrambenog sistema.

Municija i minsko-eksplozivna sredstva predstavljaju potencijalnu opasnost za građane i pripadnike Oružanih snaga BiH koji se nalaze u neposrednoj blizini tog naoružanja, ocjena je Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva.

Prosječna starost naoružanja procjenjuje se na 25 godina. Za pojedine količine, kako navode, bilo je nemoguće odrediti historiju i životni vijek.

S obzirom na to da se radi o količinama koje OSBiH ne koriste i koje im nisu potrebne, OSBiH su ranije za borbu protiv IDIL-a Iraku donirale 550 tona naoružanja, a tokom 2014. godine uništeno je 1.000 tona viška naoružanja.

Ipak, procjenjuje se da u BiH još uvijek ima šesnaest i po hiljada tona viška oružja, municije i eksplozivnih naprava, a stvarne potrebe OSBiH su 7.000 tona. Upravo OS BiH imaju obavezu skladištenja, čuvanja i održavanja kompletnih količina naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

"U našim skladištima se nalazi još cca 40.000 komada naoružanja raznih kalibara, koje je proglašeno neperspektivnim. Bitno je napomenuti i da su uvjeti skladištenja i čuvanja bili na granici dozvoljenih standarda. Prije svega to se odnosilo na samo fizičko stanje skladišta (objekti u veoma lošem stanju zbog neadekvatnog održavanja, sama starost objekta), količine i vrste naoružanja“, navodi se u nedavno objavljenoj Brošuri OSBiH.

Sredinom 2013. godine započet je sveobuhvatni proces utvrđivanja kvantitativnog i kvalitativnog stanja cjelokupnih količina.

"Cilj nam je otvoriti svaki sanduk i prebrojati svaki pojedinačan metak ili cijev te odmah i vizuelnom metodom naših obučenih inspektora ostvariti uvid u stanje municije radi poduzimanja daljih aktivnosti sa istom. Tokom vršenja ove vrste inspekcije provjerava se i po nekoliko desetina stavki, zavisno od vrste sredstva: opće stanje ambalaže, stanje upakovanosti, stanje projektila/metka po svim njegovim sastavnim dijelovima. Na samom početku uočili smo nedostatak i potrebu za stručnim personalom, koji će realizirati predmetne aktivnosti i otpočeti proces školovanja pripadnika van sistema odbrane: civilni fakulteti, obuka u inozemstvu i slično. Uporedo sa tim otpočeli smo i uspostavljanje vlastitih kapaciteta za obuku prijeko potrebnih kadrova za rad s municijom, koji uskoro trebaju otpočeti rad po najsavremenijim metodama i standardima iz ove oblasti, navode iz OSBiH.

Ističu da sve aktivnosti provode u cilju povećanja sigurnosti u skladištima pa time i građana BiH i šireg regiona.

"Do kraja marta 2015. godine pregledali smo više od 4.200 tona municije različitih vrsta i kalibara kroz pomenuti proces stopostotne inspekcije i kontrolnotehničkog pregleda, gdje pregledamo gotovo svaku stavku municije pojedinačno“, ističu iz OSBiH.