Kišno proljeće
107

Dok čekamo sunce: U maju zabilježne padavine iznad prosjeka, ali rekord ipak drži 1899. godina

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Iako je proljeće kalendarski na izmaku, u BiH se još uvijek čekaju serije lijepih i sunčanih dana karakterističnih za ovo godišnje doba. Umjesto toga, iz dana u dan su se smjenjivali povremena kiša i pljuskovi.

Obilna količina padavina u maju dovela je do poplava u našoj zemlji, a mnogi su se pribojavali scenarija iz 2014. godine.

Klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Dženan Zulum rekao je za Klix.ba da maj 2023. godine ipak nije bio rekorder po količini padavina u našoj zemlji, iako je u svim meteorološkim stanicama izmjerena količina padavina koja je iznad višegodišnjeg prosjeka.

"Kada govorimo o Bihaću, prema prvim preliminarnim podacima tu je palo najviše kiše i zabilježena su 283 litra po metru kvadratnom. Međutim, najveća količina padavina u Bihaću datira iz 1899. godine kada je u Bihaću izmjerno 300 litara po metro kvadratnom", kaže nam Zulum.

Dodaje da je u Bihaću 1939. godine također zabilježena veća količina padavina, tako da je ovo treći maj u nizu.

Zulum: U Sarajevu palo znantno manje kiše nego u ostalim područjima (Foto: Facebook)
Zulum: U Sarajevu palo znantno manje kiše nego u ostalim područjima (Foto: Facebook)

"Na Ivan Sedlu je, na primjer, izmjereno 259 litara po metru kvadratnom, a 1978. godine su zabilježena 264 litra. U Mostaru je u maju 2023. godine zabilježeno 255 litara po metru kvadratnom, dok je 1979. godine zabilježeno 280 litara po metru kvadratnom", objašnjava nam.

Govoreći o glavnom gradu naše zemlje kaže da je količina padavina ovog maja bila znatno niža u poređenju sa drugim gradovima.

"U Sarajevu je u maju 108 litara po metru kvadratnom. Što se tiče ovoga stojeća ovo je u Sarajevu peta ili šesta vrijednost te je količina padavina u Sarajevu bila znatno niža u poređenju sa drugim stanicama", kaže Zulum.

Pitali smo ga kakvo nas vrijeme očekuje u nastavku juna te da li građani, napokon, mogu odložiti kišobrane.

"Do pred sami kraj mjeseca nastavlja se period nestabilnih vremenskih prilika, osim sutrašnjeg dana kada je vjerovatnoća za padavine nešto manja, opet očekujemo u narednim danima nestabilno vrijeme sa intenzivnijim padavinama u obliku pljuskovima. Nisu isključene i dalje lokalne nepogode, posebno do 19. juna", kaže Zulum.

Temperature će se u narednim danima zadržati na nivou dosadašnjih, bez značajnijih oscilacija. Jutarnja temperatura će se kretati od sedam do 12 stepeni Celzija, na jugu do 14. Dnevna temperature će se kretati od 20 do 24 stepena Celzija, na jugu do 27.