BiH
0

Dogs Trust primoran razmotriti zamrzavanje aktivnosti?

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Uvođenje obavezne eutanazije čini ulaganje u većinu programa planiranih za 2014. godinu besmislenim i predstavlja bacanje novca naših donatora. Nekome u ovoj zemlji očigledno nije u interesu sačuvati aktivnosti vrijedne u prosjeku milion eura godišnje, a koji bi bili uloženi u lokalnu ekonomiju i budžete, jer Dogs Trust BH u potpunosti upošljava i koristi domaće ljude, firme i resurse, kazao je današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu menadžer projekta Dogs Trust BH Anel Bećirović.
Konferencija za medije Dogs Trusta (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Konferencija za medije Dogs Trusta (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Bećirović je kazao da obim njihovog projekta umnogome ovisi o tome hoće li Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) "ispraviti grešku" Predstavničkog doma PSBiH.

Podsjetio je da Dogs Trust BH ima tri glavne grupe aktivnosti, a to su sterilizacija pasa, edukacija veterinarskog osoblja i edukacija djece.

Anel Bećirović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Anel Bećirović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Proces sterilizacije smo pokrenuli da bismo bar na neki način pomogli građanima dok čekamo da lokalne vlasti počnu s cjelovitom provedbom Zakona i prihvate našu ponuđenu pomoć. U toku projekta masovne i subvencionirane sterilizacije te treninga veterinara, u saradnji s lokalnim veterinarskim klinikama, sterilisali smo, veterinarski obradili i registrovali 4.592 pasa u Sarajevu i Istočnom Sarajevu", naglasio je.

Kako su pokazali rezultati brojanja pasa provedenog prošle i ove godine, Bećirović je dodao da je prvi put stabiliziran broj uličnih pasa te da su time spriječili pojavljivanje 40-ak hiljada novih jedinki na gradskim ulicama.

Anel Bećirović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Anel Bećirović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"U saradnji s Veterinarskim fakultetom u Sarajevu održali smo devet treninga za ukupno 54 veterinara i veterinarska tehničara iz cijele zemlje. Nastavimo li ovim tempom, na kraju projekta ćemo iza sebe ostaviti malu vojsku bh. veterinara i veterinarskih tehničara osposobljenih da samostalno, korištenjem najsavremenijih metoda hirurške sterilizacije, vrše zahvate na psima", naglasio je.

Bećirović je naglasio da je projekt edukacije djece u osnovnim školama također ponudio kvalitetu i vrhunska svjetska dostignuća, kao što se i vidi iz reakcije djece, roditelja i škola te da su do sada obuhvatili više od 23.240 učenika u svih 70-ak osnovnih škola Kantona Sarajevo i u nekoliko gradova Hercegovine.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Jedan dio naših aktivnosti u ovoj godini ne spada u osnovne aktivnosti Fondacije i zapravo nam je bio nametnut stavljanjem u parlamentarnu proceduru prijedloga o uvođenju eutanazije u azilima nakon 15 dana boravka psa u njima. Dobar dio godine potrošili smo objašnjavajući parlamentarcima, lokalnim vlastima i javnosti zašto smatramo da je ovaj prijedlog loš, što smatraju i svi domaći stručnjaci", ocijenio je Bećirović.