BiH
0

U kampanji protiv ubijanja pasa Džeko, Amra, Kugla, Nela i druge poznate ličnosti

FENA
"Rješenje problema DA! Ubijanje pasa NE!" slogan je kampanje u kojoj, na poziv fondacije Dogs Trust BH, učestvuju istaknute javne osobe u BiH - Senka Kurt , Edin Džeko, Amra Silajdžić, Enis Bešlagic, Nela Đenisijević, Almir Kurt Kugla i Sanela Krsmanović, dižući glas protiv ubijanja napuštenih pasa.

Pred Parlamentom BiH 20. novembra će se naći u drugom čitanju prijedlog izmjena Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kojem se uvodi obavezna eutanazija za sve pse i to nakon 15 dana boravka u azilu.

"Svjesni smo problema i on je, pored dobrog Zakona kakav BiH već ima, i bio razlog da Dogs Trust započne svoj petogodišnji projekat baš u BiH, ali smo apsolutno protiv rješavanja problema ubijanjem na način kako to predviđa ponuđeni prijedlog izmjena", kazala je PR i marketing menadžerica fondacije Dogs Trust BH Aida Feraget.

Ona dodaje da je u septembru provedeno istraživanje javnog mnijenja u Kantonu Sarajevo i Istočnom Sarajevu te da je više od 60 posto ispitanika bio protv ubijanja kao načina rješavanja problema s napuštenim psima.

"Obratili smo se učesnicima kampanje i pozvali ih da na ovaj način daju podršku humanom rješavanju problema. Presretni smo jer su se zaista svi odmah odazvali, dali podršku i posvetili svoje vrijeme, uprkos brojnim obavezama koje imaju, da bi se uključili. Iskreno se nadamo da će njihov glas doprijeti do parlamentaraca", ističu u Dogs Trustu.

Pored ove kampanje, fondacija Dogs Trust upravo na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva provodi akciju besplatne sterilizacije vlasničkih pasa i pasa u zajednici, te i ovim putem pozivaju vlansike pasa da svoje pse sterilišu i postanu dio rješenja problema.

Akcija besplatne sterilizacije pasa trajat će do 30. novembra, saopćeno je iz Dogs Trusta.