Olakšanje za građane
0

Dogovoreno da decembarski račun za grijanje u Sarajevu bude manji za 10-ak posto, odluka na vladi

N. V.
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara je zatražio korekciju cijena grijanja za decembar. Ovaj zahtjev stigao je na Vladu KS, dogovoreno je da smanjenje bude otprilike 10 posto, a konačna odluka doći će na sljedećoj sjednici.

U prvom kvartalu 2023. godine je cijena plina za Federaciju BiH pala za 9,6 posto što je u kontekstu nedavnog poskupljenja od skoro 40 posto, pozitivna vijest. Zbog toga se može očekivati da i računi za grijanje koji dolaze do krajnjih građana također budu smanjeni.

Kada je riječ o decembarskom računu, Čampara je ranije istaknuo da su visoke dnevne temperature i manji utrošak energenata, utjecali na to da Vlada KS može razmišljati o smanjenju računa i za taj mjesec.

Resorni ministar Enver Hadžiahmetović je za Klix.ba kazao da su o tome postigli dogovor sa Toplanama i Sarajevogasom, ali da posljednju riječ mora dati vlada.

"Na Vladi koja je održana u ponedjeljak naše ministarstvo je dobilo inicijativu g. Čampare za umanjenje cijene grijanja za mjesec decembar. Mi smo održali sastanak sa direktorima Sarajevogasa i Toplana i pronašli model refundiranja sredstava građanima za decembar", rekao je.

Konačna odluka Vlade KS očekuje se već na sljedećoj sjednici.

"Za sljedeću Vladu ćemo pripremiti materijal po kojem će se donijeti Odluka. Nadam se da će to biti cca 10 posto umanjenje. Ali još nije formalno pravno završeno dok se ne donese odluka, koja, nadam se, neće biti upitna", zaključio je ministar Hadžiahmetović.