BiH
119

Dogovorena raspodjela vlasti u ZDK: SDA-u pet ministarstava, DF-u tri i HDZ-u dva

Piše: E. M.
Na večerašnjem internom sastanku koalicionih partnera SDA, HDZ i DF u Zenici načinjen je dokument o Nacrtu raspodjele vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, prema kojemu će SDA imati pet ministarstava, DF tri, te HDZ dva.

Tako će novi premijer Zeničko-dobojskog kantona biti iz stranke SDA kojoj će još pripasti i Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Ministarstvo za boračka pitanja i Ministarstvo za pravosuđe.

Demokratska fronta-Željko Komšić imat će ministre u Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu unutrašnjih poslova, a HDZ-u su pripali Minstarstvo finansija i Ministarstvo za privredu.

Prema riječima glasnogovornika stranke SDA Zeničko-dobojskog kantona Jasmina Duvnjaka, nakon ranije utvrđenih programskih principa djelovanja i smjernica buduće Vlade ZDK koalicioni partneri (SDA, HDZ i DF) večeras su dogovorili raspodjelu odgovornosti u Vladi ZDK.

"Mi večeras imamo raspored i broj pozicija, ostaje nam da se još zaokruži i definira u pregovaračkom procesu, a to su konkretna imena budućeg mandatara, premijera i ministara u Vladi ZDK", izjavio je Duvnjak te dodao da će imena biti poznata naredne sedmice, nakon čega će rukovodstvo Skupštine ZDK imenovati mandatara Vlade i druge ministarske funkcije.

Duvnjak je još dodao da je SBB ranije donijela odluku da će u ovom mandatnom periodu biti u opoziciji te da je to politički stav koji se treba poštovati.

Sjednica kolegija Skupštine ZDK trebala bi biti održana naredne sedmice, nakon čega će biti utvrđen termin održavanja nove Skupštine na kojoj će biti potvrđeno ime mandatara Vlade ZDK.