Sastanak iza zatvorenih vrata
0

Dogovor o formiranju nove vlasti do ujutro

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Dogovor u stranačkim pregovorima, koji se putem Ureda visokog predstavnika (OHR) vodi iza zatvorenih vrata, o formiranju nove postizborne vlasti očekuje se danas ili do sutra ujutro, saznaje Fena od neimenovanih izvora.

U zgradi OHR-a u Sarajevu u 16 sati počeo je sastanak kojem prisustvuju lideri SDA, SDP-a BiH, HDZ-a BiH i HDZ-a 990 na kojem će biti razgovarano o formiranju vlasti.

Današnjem sastanku kojem prisustvuju lideri stranaka prethodili su višednevni sastanci predstavnika ovih stranaka sa zamjenikom visokog predstavnika u BiH Roderickom Mooreom.

Pitanje uspostave nove vlasti, konkretno u Federaciji BiH, posebno je važno zbog približavajućeg isteka roka do kojeg će važiti odluka o privremenom finansiranju u ovom entitetu.

Odluka o privremenom finansiranju važi do 31. marta, do kada novi saziv Federalnog parlamenta mora potvrditi ovogodišnji entitetski budžet da bi stupio na snagu, u suprotnom, finansijski tokovi dolaze u pitanje.

Federacija BiH ima novi saziv Predstavničkog doma, ali ne i Doma naroda, čija je konstituirajuća sjednica sazvana za 17. mart, u Sarajevu.

Predsjedavajući u dosadašnjem mandatu ovog parlamentarnog nivoa Stjepan Krešić, koji je sazvao konstituiranje, demantirao je u današnjoj izjavi Agenciji Fena spekulacije o mogućem odgađanju.

Datum,17. mart, ostaje i dalje kao najava konstituirajuće sjednice, rekao je.