{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U četvrtak konstituirajuća sjednica Doma naroda FBiH

F
16.3.2011. u 21:22
0
16
U četvrtak konstituirajuća sjednica Doma naroda FBiH
0
U četvrtak konstituirajuća sjednica Doma naroda FBiH
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, o kojoj je tokom današnjeg dana nezvanično spominjana i mogućnost eventualnog otkazivanja, bit će održana sutra, najavljeno je iz pojedinih stranaka učesnica današnjih pregovora vođenih pod okriljem Ureda visokog predstavnika u BiH o formiranju nove vlasti u Bosni i Hercegovini odnosno Federaciji.
Ova sjednica je već ranije i službeno sazvana iz Federalnog parlamenta, a danas je govoreno da će od ishoda navedenih stranačkih pregovora zavisiti kako će se ona i odvijati.

Prema izjavi lidera Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića, sjednica će označiti početak formiranja nove vlasti u Federaciji, nakon čega će uslijediti izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH te imenovanje nove Federalne vlade.

"Današnji pregovori završeni su nažalost bez dogovora jer su Hrvatska demokratska zajednica BiH i Hrvatska demokratska zajednica 1990 odbili i zadnju ponudu Ureda visokog predstavnika, ali mi ne možemo više čekati i primorani smo da sutra krenemo u implementaciju izbornih rezultata", kazao je lider SDA.

Prema riječima Damira Hadžića, potpredsjednika Socijaldemokratske partije BiH, koja je također bila učesnica pregovora, zadnja ponuda međunarodne zajednice koju su u današnjim pregovorima HDZBiH i HDZ1990 odbili, bila je da na rukovodećim pozicijama na nivou države BiH i Federacije, na kojima treba da budu kadrovi hrvatske nacionalnosti, po jedno ministarsko mjesto u državnoj i entitetskoj vladi pripadne SDP-u BiH.

Sutrašnje održavanje konstituirajuće sjednice Doma naroda nesporno je i za predstavike SDP-a.

Nju je sazvao predsjedavajući u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu Doma naroda Stjepan Krešić, koji je to zasjedanje bio najavio za 10. mart, ali ga je na intervenciju međunarodnih faktora odgodio jer u tom momentu četiri od deset kantonalnih skupština u Federaciji nisu bile završile delegiranje svojih članova za ovaj parlamentarni nivo.

To su skupštine Hercegovačko-neretvanskog, Posavskog, Zapadnohercegovačkog i Kantona 10.

U međuvremenu je jedino Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona završila izbor delegata, a ostale tri kantonalne skupštine, u kojima većinu imaju HDZ i HDZ1990, nisu.

Konstituiranje federalnog Doma naroda u teškoćama je i pet mjeseci od općih izbora održanih u BiH iako je to pitanje od suštinskog značaja za daljnje formiranje nove postizborne vlasti u Federaciji, kao i dijela zakonodavne vlasti na državnom nivou.

Posebno je bitno jer bez tog nivoa ne može biti izglasan ovogodišnji federalni budžet, a nadomješćujuća odluka o privremenom finansiranju Federacije ističe 31. marta.

Iz Predstavničkog doma Fedracije, čije je konstituiranje nedavno okončano, najavljena je također mogućnost održavanja sjednice tog nivoa sutra ako Dom naroda bude konstituiran.

-Da li će do toga i doći, dogovorit ćemo sutra, rekao je večeras Feni predsjedavajući tog parlamentarnog nivoa Denis Zvizdić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: