BiH
0

U četvrtak konstituirajuća sjednica Doma naroda FBiH

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, o kojoj je tokom današnjeg dana nezvanično spominjana i mogućnost eventualnog otkazivanja, bit će održana sutra, najavljeno je iz pojedinih stranaka učesnica današnjih pregovora vođenih pod okriljem Ureda visokog predstavnika u BiH o formiranju nove vlasti u Bosni i Hercegovini odnosno Federaciji.

Ova sjednica je već ranije i službeno sazvana iz Federalnog parlamenta, a danas je govoreno da će od ishoda navedenih stranačkih pregovora zavisiti kako će se ona i odvijati.

Prema izjavi lidera Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića, sjednica će označiti početak formiranja nove vlasti u Federaciji, nakon čega će uslijediti izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH te imenovanje nove Federalne vlade.

"Današnji pregovori završeni su nažalost bez dogovora jer su Hrvatska demokratska zajednica BiH i Hrvatska demokratska zajednica 1990 odbili i zadnju ponudu Ureda visokog predstavnika, ali mi ne možemo više čekati i primorani smo da sutra krenemo u implementaciju izbornih rezultata", kazao je lider SDA.

Prema riječima Damira Hadžića, potpredsjednika Socijaldemokratske partije BiH, koja je također bila učesnica pregovora, zadnja ponuda međunarodne zajednice koju su u današnjim pregovorima HDZBiH i HDZ1990 odbili, bila je da na rukovodećim pozicijama na nivou države BiH i Federacije, na kojima treba da budu kadrovi hrvatske nacionalnosti, po jedno ministarsko mjesto u državnoj i entitetskoj vladi pripadne SDP-u BiH.

Sutrašnje održavanje konstituirajuće sjednice Doma naroda nesporno je i za predstavike SDP-a.

Nju je sazvao predsjedavajući u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu Doma naroda Stjepan Krešić, koji je to zasjedanje bio najavio za 10. mart, ali ga je na intervenciju međunarodnih faktora odgodio jer u tom momentu četiri od deset kantonalnih skupština u Federaciji nisu bile završile delegiranje svojih članova za ovaj parlamentarni nivo.

To su skupštine Hercegovačko-neretvanskog, Posavskog, Zapadnohercegovačkog i Kantona 10.

U međuvremenu je jedino Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona završila izbor delegata, a ostale tri kantonalne skupštine, u kojima većinu imaju HDZ i HDZ1990, nisu.

Konstituiranje federalnog Doma naroda u teškoćama je i pet mjeseci od općih izbora održanih u BiH iako je to pitanje od suštinskog značaja za daljnje formiranje nove postizborne vlasti u Federaciji, kao i dijela zakonodavne vlasti na državnom nivou.

Posebno je bitno jer bez tog nivoa ne može biti izglasan ovogodišnji federalni budžet, a nadomješćujuća odluka o privremenom finansiranju Federacije ističe 31. marta.

Iz Predstavničkog doma Fedracije, čije je konstituiranje nedavno okončano, najavljena je također mogućnost održavanja sjednice tog nivoa sutra ako Dom naroda bude konstituiran.

-Da li će do toga i doći, dogovorit ćemo sutra, rekao je večeras Feni predsjedavajući tog parlamentarnog nivoa Denis Zvizdić.