Inat politika
80

Dodikova igra legitimiteta: U FBiH želi SNSD u vlasti, a u RS-u imenuje "svoje" Bošnjake

S. H.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Imenovanjem Denisa Šulića za jednog od potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Milorad Dodik i njegov SNSD su još jednom ostali principijelni u svojoj neprincipijelnosti.
Ne tako davno Milorad Dodik je iskazivao političke ambicije da SNSD bude dio vlasti u entitetu FBiH, tačnije zainteresiran je za poziciju potpredsjednika iz reda srpskog naroda. Poručivao je tako Dodik da samo SNSD može dati "legitimnog" srpskog predstavnika u FBiH i da je to princip koji treba poštovati. Nije dugo trebalo da Dodik zaboravi na legitimitet u entitetu RS.

Politički predstavnici Bošnjaka u RS-u često poručuju da su Bošnjaci građani drugog reda u tom entitetu. Tako je vlast koju predvodi SNSD prije nekoliko mjeseci ekspresno smijenila Senada Bratića, bivšeg potpredsjednika NSRS-a iz reda Bošnjaka, pod izgovorom da je učestvovao u kreiranju Deklaracije SDA koja je u RS-u ocijenjena neprijateljskom za taj entitet.

Poslanica Poslaničke grupe "Zajedno za BiH" Begija Smajić ukazala je na to da Denis Šulić, poslanik Saveza nezavisnih socijaldmeokrata (SNSD), koji je predložen za potpredsjednika Narodne skupštine RS-a, nema legitimitet bošnjačkog naroda.

Proces je dugo trajao, ali SNSD je jučer imenovao novog potredsjednika iz reda bošnjačkog naroda. Ipak, imenovani Denis Šulić je odani Dodikov kadar, predsjednik Mladih socijaldemokrata unutar SNSD-a.

Vlada FBiH još uvijek nije formirana i upitno je da li će i biti formirana u dogledno vrijeme s obzirom na uslovljavanja u vezi s izmjenama Izbornog zakona, a Dodik vjerovatno neće odustati od svojih zahtijeva.