|

Dodik zagovara uvođenje predsjedničkog sistema u RS

Dodik zagovara uvođenje predsjedničkog sistema u RS
50
S
SRNA
3.1.2015. u 11:22
118
komentara
50

dijeljenja
Dodik zagovara uvođenje predsjedničkog sistema u RS Milorad Dodik (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da bi trebalo ozbiljno razmisliti o uvođenju predsjedničkog sistema u Republici Srpskoj kada se uđe u razgovore o reformi Ustava.
Dodik je najavio mogućnost da do kraja aktuelnog četvorogodišnjeg predsjedničkog mandata inicira ustavne promjene u tom pravcu.

On je za "EuroBlic" rekao da mu je za takav prijedlog potreban opšti konsenzus u RS, te da će u zavisnosti od političke situacije procijeniti da li će uputiti zvaničan prijedlog.

"Budući da mi je ovo drugi predsjednički mandat, prema Ustavu ne mogu više da se kandidujem za tu poziciju. Bilo bi dobro da nakon isteka mog mandata RS bira predsjednika koji bi istovremeno bio i član Predsjedništva BiH", rekao je Dodik.

On je objasnio da bi to bila "najbolja zaštita RS i njenog pozicioniranja na nivou BiH", te da bi se pojednostavile mnoge stvari.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović istakao je da zbog dejtonske strukture BiH Republika Srpska ne bi mogla sama da uvede takav sistem.

"Predsjednički sistem je najefikasniji, jer je predsjednik države i predsjednik Vlade i on je uglavnom i izvršni i predstavnički organ i ima nevjerovatno veliku vlast", rekao je Kuzmanović.

On je dodao da je u tom slučaju predsjednik vrlo efikasan, jer nema mnogo nivoa za odlučivanje.

Kuzmanović je saglasan da bi uvođenje takvog sistema osiguralo zaštitu RS, ali prvu prepreku za to vidi u Vijeću naroda RS koje je još prije četiri godine blokiralo promjene Ustava, koje, između ostalog, predviđaju ukidanje smrtne kazne i proglašenje Banje Luke glavnim gradom RS.
Prijavi grešku


Komentari (118)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...